Clegg styrer mod historisk nederlag

Den ukronede konge af det britiske parlamentsvalg for ét år siden, Nick Clegg, styrer imod rekordnederlag.

Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, møder medierne efter at have afgivet sin stemme ved valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: For præcis ét år siden blev han udråbt som Storbritanniens Barack Obama, i dag falder Nick Clegg fra tinderne, da han og hans liberaldemokrater styrer imod historisk valgnederlag efter store valgdag på de britiske øer i går.

Natten igennem har optællinger fra de engelske byrådsvalg, der omfatter 279 valgkredse, været i gang, og den foreløbige optælling viser fredag formiddag, at Liberaldemokraterne har kurs imod kun at få

15 procent af stemmerne, hvilket vil være partiets værste resultat nogensinde.

Cleggs egne er også vrede

Afklapsningen bunder i stor utilfredshed med Liberaldemokraternes indsats i koalitionsregeringen med De Konservative. Regeringen har gennemtvunget meget store besparelser, men mens at det var forventet, at De Konservative ville svinge øksen, så har der langt ind i det liberaldemokratiske parti været stor vrede over, at vicepremierminister Nick Clegg og hans folk har blåstemplet nedskæringerne.

I stedet har venstreorienterede vælgere ved gårsdagens byrådsvalg i stedet valgt at sætte deres kryds ved Labour, der efter deres elendige parlamentsvalg sidste år nu høster stor fremgang på Liberaldemokraternes sammenbrud.

Det står fredag formiddag klart, at Liberaldemokraterne ved byrådsvalgene i Nordengland blandt andet har mistet kontrollen over Hull og Stockport og mister væsentlig indflydelse i Liverpool, Manchester og Sheffield. I flere store byråd mister partiet op mod 10 pladser.

En ”ubehagelig” nat

Liberaldemokraternes partipræsident Tim Farron siger, at det har været en ”ubehagelig” nat.

For også i Skotland – der var også valg til nationalforsamlingerne i Skotland, Nordirland og Wales i går – lider liberaldemokraterne nederlag.

Skotlands nuværende førsteminister, Alex Salmond, fra det skotske nationalparti SNP har indtil nu vundet 24 sæder fra de øvrige partier, og dermed styrer den løsrivelsesivrige Salmond imod en ny regeringsperiode.

I Wales går Labour til gengæld frem, og dermed styrer Labour imod en ny regeringsperiode i det walisiske.

Konservative klarer sig

De konservatives premierminister David Cameron ser til gengæld ud til at kunne ånde lettet op efter den foreløbige optælling, der peger på, at vælgerne straffer deres liberaldemokratiske koalitionspartner for de mange nedskæringer, men ikke de konservative.

Den historiske afstemning om et nyt valgsystem foregik også i går, men optællingen af stemmer begynder først i dag klokken 17 dansk tid. Men alle målinger peger på, at ideen om et nyt valgsystem for britiske nationalvalg, som liberaldemokraterne har kæmpet for, bliver forkastet. Vælgerne vil i stedet fastholde det nuværende system, hvor den der umiddelbart får flest stemmer i hver valgkreds får sæde i Westminster, det britiske parlament.