Clegg skamroser Cameron

Blot fire måneder efter, at Storbritannien fik sin første koalitionsregering i årtier, kæmper den nye liberaldemokratiske vicepremierminister Nick Clegg for at holde sammen på sit parti. Selv roser han den konservative premierminister for at være en »stor politiker«.

    Liberaldemokraternes leder, Nick Clegg, kritiseres skarpt for at have solgt ud af partiets politik, efter at han er gået i regering med de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BRADY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Storbritanniens vicepremierminister, Liberaldemokraternes Nick Clegg har med stort vovemod kastet sig ud i et forsvar for den konservative premierminister, David Cameron, som han indgik i en historisk koalitionsregering med i maj.

Nick Clegg går så langt som til at kalde David Cameron for en »stor politiker«, som fuldt ud forstår at dele magt, og Clegg indrømmer, at det var helt forkert af ham at kalde Cameron for »falsk« og en »fupmager« under valgkampen i maj.

Blot fire måneder efter det britiske valg er det liberaldemokratiske parti ellers kastet ud i en kæmpe krise, netop fordi vælgerne finder, at Clegg og de fire andre liberaldemokratiske ministre har solgt ud og for ukritisk købt de Konservatives dagsorden om at spare 25-40 procent på næsten alle områder. Det betyder, at kun fire ud af ti, som stemte liberaldemokratisk i maj, ville gøre det i dag. Ligesom målinger peger på, at Liberaldemokraterne ville blive næsten halveret, hvis der var valg i dag.

Nick Clegg er på kontant vis blevet konfronteret med kritikken på sit partis årlige konference i Liverpool, som foregår i disse dage. Men han står fast.

Godt nok sagde han i sin konferencetale i går, at det naturligvis ikke ligger fast, at de to partier også skal samarbejde efter næste valg. Men han understregede: »I dette parlament arbejder vi sammen for at ordne de problemer, som vi står overfor og sætter landet på rette kurs. Dette er den rigtige regering for øjeblikket.«

Ordene faldt efter et interview i The Observer, hvor Nick Clegg påpegede, at Liberaldemokraterne i løbet af de første måneder i regering havde været med til at »frigøre den indre liberale« i David Cameron og andre konservative.

Reformregering

Da valget var overstået i maj, og resultatet ikke som vanligt gav flertal alene til enten Labour eller de Konservative, afsagde mange eksperter hurtigt en dødsdom over koalitionen. Både fordi det syntes som at få en elefant igennem et nøglehul at få de mest højreorienterede konservative til at arbejde sammen med de mest venstreorienterede liberaldemokrater. Men ifølge Nick Clegg er David Cameron en sand mester i samarbejde.

»Han har ikke været dogmatisk. Han har ikke været doktrinær,« siger Nick Clegg om David Cameron. »Jeg mener helt afgjort, at denne regering har kapacitet til at blive en kæmpe, kæmpe reformerende regering.«

Ikke alle liberaldemokrater mener det samme, og flere af Labours kandidater til formandsvalget har haft travlt med at kritisere Liberaldemokraterne for at bakke op om de Konservatives krav om kæmpe store nedskæringer. Nick Clegg pointerer omvendt, at der kun er forskel på hastigheden af nedskæringerne: Mens koalitionsregeringen kun vil bruge fire år på at få styr på statsgælden, der er løbet løbsk, vil Labour bruge otte år.

Friske meningsmålinger afslører, at Labour i dag kun er to procentpoint efter de Konservative til trods for, at det gamle arbejderparti først endelig vælger sin nye formand i denne uge. Lørdag bliver navnet på den nye leder offentliggjort, og alt peger på, det bliver enten den tidligere udenrigsminister David Miliband eller hans lillebror, den tidligere klimaminister Ed Miliband.