Clegg fortryder valgløfte om studieafgift

Efter onsdagens urolige studenterdemonstrationer i London siger den britiske vicepremierminister, at han fortryder valgløfte om at holde studiegebyrer i ro.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De britiske liberaldemokraters leder, Nick Clegg, fortryder, at han inden valget i maj lovede, at han ville kæmpe imod en stigning i gebyrer og afgifter for videregående uddannelse.

- Jeg skulle måske have været mere forsigtig med at skrive under på et løfte på det tidspunkt, siger han til den britiske tv-station ITV1.

Over for studenterorganisationen National Union of Students (NUS) gav Clegg løfte om, at han ikke ville stemme for prisstigninger på uddannelse.

Til britisk tv siger han nu, at der "både i politik og i livet" er tidspunkter, hvor man ikke kan gøre det, man vil, skriver BBC.

Clegg, der også er britisk vicepremierminister, forsvarer sin kovending med, at det fremover vil blive billigere at studere for personer, der kommer fra familier med lav indkomst, mens de, der har flere penge, skal bidrage mere for at lade andre få adgang til de videregående uddannelser.

Onsdag gik op mod 50.000 studerende på gaden i London i protest mod de højere afgifter, som i værste fald kan føre til en tredobling af prisen for at studere.

Et par tusinde personer gik til Det Konservative Partis hovedkontor, hvor nogle af dem trængte ind, knuste ruder, raserede lobbyen og kom i håndgemæng med politiet.

14 personer kom til skade og 35 blev anholdt.

Den konservative premierminister, David Cameron, fordømmer angrebet på partikontoret og kalder volden "fuldstændig uacceptabel".

/ritzau/