Claus Hjort om »ufattelige« Trump: Det vil få ubehagelige konsekvenser, hvis han vinder

Hvis Donald Trump skulle blive valgt som USAs næste præsident, så vil det få negative konsekvenser for økonomien, som også kan gøre Danmark fattigere. Sådan lyder vurderingen fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på dagen, hvor amerikanerne går til valg.

Der er ingen fløjlshandsker eller forsigtige diplomatiske udmeldinger fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), når det kommer til dagens præsidentvalg i USA.

Han frygter, at Donald Trump som præsident vil få ubehagelige konsekvenser og gøre os alle sammen fattigere.

»Hvis Donald Trump skulle blive valgt, så er jeg bange for, at det ville få nogle ubehagelige konsekvenser. Jeg tror, at mange vil spekulere i, hvad det ville betyde for frihandel, og hvad det vil betyde for investeringer, hvis den usikkerhed kommer ind i billedet,« siger finansministeren efter et møde i Bruxelles.

Donald Trump har i valgkampen tordnet mod den frihandel, som ifølge den danske finansminister er med til at gøre os alle sammen rigere.

»Det virker meget ufornuftigt meget af det, han siger. Det strider imod meget af det, som vi har arbejdet for, i hvert fald i mit politiske engagement gennem mange år omkring frihandel, vækst og bedre velstand. Han kører tilsyneladende den modsatte melodi med mure og den slags ting.«

 

Frygter du, at vi vil blive fattigere, hvis han skulle blive præsident?

»Ja, det ville jeg egentlig tro, at vi gjorde,« lyder den klare melding fra Claus Hjort Frederiksen.

EU og USA har de seneste år forhandlet om en frihandelsaftale, som den danske regering er en varm fortaler for, men om den vil kunne blive til noget med Donald Trump bag roret, er meget uvist.

Ifølge Claus Hjort Frederiksen er det »ufatteligt«, at man kan sige, hvad Donald Trump gør:

»Det er en anden verden, han står for.«

Amerikanerne stemmer tirsdag, og Demokraternes præsidentkandidat Hillary Clinton er favorit, men målingerne er også så tætte, at det på ingen måde kan udelukkes, at Republikanernes Donald Trump vinder.

Også Hillary Clinton har i valgkampen været mere tilbageholdende over for frihandel end tidligere. Ikke mindst da hun var presset af Bernie Sanders i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat. Men Claus Hjort Frederiksen er altså ikke tvivl om, hvem af Clinton og Trump han foretrækker.