Civile opfordres til at forlade Helmand-provinsens hovedstad

Den afghanske hær opfordrer befolkningen i Lashkar Gah til at forlade byen inden en offensiv mod Taleban.

(Arkiv) Bravo-kompagniet på patrulje i green zone, nord for Gereshk, hvor opiumvalmuerne blomstrer i 2009 under den danske tilstedeværelse. Taliban er nu ved at generobre området. Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampene i den afghanske provins Helmand mellem den afghanske hær og Taleban, der er på fremmarch, fortsætter. Tirsdag opfordrer den afghanske hær civile i byen Lashkar Gah, der er en af landets største, til at evakuere den forud for et angreb.

Det skriver det franske nyhedsbureau AFP.

»Forlad venligst byen hurtigst muligt, så vi kan starte vores operation.«

»Jeg ved, det er meget svært for jer at forlade jeres huse. Det er også svært for os. Tilgiv os, hvis I bliver fjernet et par dage.«

»Vi bekæmper Taleban lige meget, hvor de er. Vi bekæmper dem, og vi vil ikke efterlade en eneste i live,« siger general Sami Sadat, øverstbefalende for 215 Maiwand Afghan Army Corps, til lokale medier tirsdag ifølge bureauet.

Lashkar Gah er den regionale hovedstad i Helmand-provinsen, der ligger i det sydlige Afghanistan. Byen har omkring 200.000 indbyggere.

I takt med at de internationale styrker efter flere årtier er begyndt at forlade landet, har Taleban gennemført en hurtig offensiv.

Den religiøse milits, der kontrollerede landet op til invasionen i 2001, havde ellers indgået en fredsaftale med USA. Men det har den altså set stort på.

Under Talibans fremmarch har den erobret vigtige grænseposter op til Pakistan og har også angrebet Lashkar Gah, hvor man har angrebet bymidten og flere fængsler.

FN estimerer, at mindst 40 civile er dræbt under kampene inden for det seneste døgn i området.

I de områder, Taleban har generobret, bliver det meldt om, at folk, der har arbejdet for de nationale myndigheder eller internationale styrker bliver henrettet.

Det var netop i Helmand og den grønne zone, at de danske kamptropper hovedsageligt var under den internationale mission.

Det var blandt andet i byen Gereshk, der ligger omkring 20 kilometer nord for Lashkar Gah og ikke mindst Musa Qala, hvor danske tropper i månedsvis var i hårde kampe med Taleban.

Samlet har 44 danske soldater mistet livet i forbindelse med indsatsen i Afghanistan, hvorfra soldaterne nu er trukket hjem.

/ritzau/