CIA ville myrde lederne af al-Qaeda

Programmet om en »kirurgisk« løsning blev udtænkt efter terrorangrebet den 11. september 2001, men planerne blev aldrig ført ud i livet, inden den nuværende CIA-direktør i sidste måned annullerede dem.

Siden angrebene på World Trade Center i 2001 har CIA ifølge nuværende og tidligere regeringsembedsmænd arbejdet på at sende små hold til udlandet med henblik på at snigmyrde højtstående terrorister fra al-Qaeda. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hubert Michael Boesl/DPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Siden 2001 har USAs efterretningstjeneste, CIA, ifølge nuværende og tidligere regeringsembedsmænd udarbejdet planer om at sende små hold til udlandet med henblik på at snigmyrde højtstående terrorister fra al-Qaeda.

Planerne forblev ukonkrete og blev aldrig ført ud i livet, hedder det, og direktøren for CIA, Leon E. Panetta, afviklede i sidste måned programmet.

Ansatte i efterretningstjenesten løb i årenes løb ind i et utal af logistiske, juridiske og diplomatiske problemer. Hvordan kunne USAs rolle skjules? Burde man informere sine allierede, og ville de i givet fald blokere for CIAs adgang til de udpegede mål? Hvad hvis amerikanske officerer eller deres udenlandske hjælpere blev fanget under en sådan operation? Ville den type aktiviteter forbryde sig mod international lov eller amerikanske restriktioner mod snigmord i udlandet?

Alligevel blev planerne ifølge de embedsmænd, der har haft indsigt i sagen, aldrig helt opgivet, for Bush-regeringen ledte efter alternativer til at dræbe terrorister med missiler affyret fra førerløse fly eller fange dem i deres hjemlande og overføre dem til hemmelige fængsler drevet af CIA.

Leon Panetta valgte imidlertid at opgive programmet, der krævede indsats af paramilitære kommandogrupper, kort tid efter, at CIAs center for kontraspionage for nylig fortalte ham om dets eksistens. Næste dag, den 24. juni, fortalte han Kongressens to efterretningsudvalg, at planerne var blevet skjult for lovgiverne – oprindeligt på foranledning af vicepræsident Dick Cheney.

Programmet blev opstillet i de hektiske dage efter terrorangrebet den 11. september 2001, da præsident George W. Bush underskrev en hemmelig ordre, der bemyndigede CIA til at fange eller dræbe aktive terrorister fra al-Qaeda rundt omkring i verden.

Ifølge kilder, der deltog i samtalerne, anså ledende medarbejdere i CIA det for en væsentlig prioritet at kunne dræbe Osama bin Laden eller hans nærmeste medarbejdere ,uanset hvor de måtte opholde sig – selv om der var tale om byer eller lande langt fra en krigszone.

En »kirurgisk« løsning
I praksis viste det sig imidlertid at være svært at opstille og træne kommandogrupperne.

»Det lyder fint i filmene, men når man prøver at føre det ud i livet, er det ikke så let endda,« siger en tidligere efterretningsofficer og fortsætter:

»Hvor skal man stationere en sådan gruppe? Skal de sidde og hænge i hovedkvarteret 24 timer i døgnet og vente på at blive tilkaldt?«

En talsmand for CIA afviste at kommentere denne artikel.

Der har været intense spekulationer om karakteren af programmet, siden medlemmer af Repræsentanternes Hus’ efterretningskomité i sidste uge afslørede, at Panetta havde lagt låg på det. Wall Street Journal kunne mandag berette, at det hemmelige program lagde op til at dræbe eller tilfangetage højtstående ledere fra al-Qaeda.

Nuværende og tidligere efterretningsofficerer siger, at programmet var tænkt som en mere »kirurgisk« løsning på problemet med terrorister end missilangrebene fra de førerløse Predator-fly, som ikke kan anvendes i byer, og som lejlighedsvist har resulteret i snesevis af civile dræbte.

»Angrebene med Predator-fly har været succesfulde, og jeg noterer med tilfredshed, at Obama-regeringen har valgt at lade dem fortsætte,« siger senator Christopher S. Bond fra Missouri, der er den ledende republikaner i Senatets efterretningsudvalg.

»Dette var et andet tiltag, der søgte at opnå det samme resultat,« tilføjer Bond, der ikke vil diskutere konkrete detaljer om det afsluttede CIA-program.

Planer om mord på Castro
Det står ikke klart, hvorfor Leon Panetta besluttede at afvikle programmet. CIA har aldrig fremlagt en konkret operation til godkendelse i Det Hvide Hus, siger efterretningskilderne, der kun vil udtale sig anonymt, fordi der er tale om et hemmeligstemplet program.

Da programmet aldrig afstedkom nogle konkrete missioner, og da Kongressen efter den 11. september allerede havde godkendt CIAs vidtgående beføjelser, mente efterretningskilderne og nogle republikanske lovgivere, at CIA ikke havde pligt til at orientere Kongressen om programmets detaljer.

Men demokrater i Kongressen var rasende over, at programmet ikke var blevet forelagt udvalgene. Senatet og Repræsentanternes Hus fik ved lov oprettet efterretningsudvalg i 1970erne som en direkte følge af afsløringer af CIAs krænkelser af lovgivningen – herunder ikke mindst planlæggelse af snigmord på Congos Patrice Lumumba, Fidel Castro i Cuba samt andre udenlandske politikere. Præsident Gerald Ford underskrev i 1976 en lov, der forbød snigmord.

Forbuddet gælder imidlertid ikke drab på fjender i en krigssituation, understreger regeringsembedsmænd. Og Bush-regeringen indtog det standpunkt, at drab på medlemmer af al-Qaeda – en terrorgruppe, der havde angrebet USA og erklærede det for et mål at gentage dette angreb – ikke adskilte sig fra drab på fjendtlige soldater på en slagmark. Obama-regeringen har fortsat missil-angrebene fra Predator-fly på mistænkte medlemmer af al-Qaeda i Pakistan, og den indtager samme holdning.

Oversættelse: Lars Rosenkvist