CIA undskylder for spionage mod efterretningsudvalg

CIAs direktør har måttet undskylde, at efterretningstjenesten har snaget i et senatsudvalgs efterforskning af CIAs forhørsmetoder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktøren for den amerikanske efterretningstjeneste CIA har måttet gå bodsgang og undskylde for at have overvåget det amerikanske Senats efterretningsudvalg. Det oplyste CIA ifølge Reuters torsdag.

Efterretningsudvalgets formand, Dianne Feinstein, har beskyldt CIA for aktivt at forsøge at underminere en efterforskning af CIAs forhørsmetoder og hemmelige fængsler ved på ulovlig vis at have tilgået de computere, som blev brugt af udvalgets efterforskere.

Og CIA-talsmand Dean Boyd bekræftede altså torsdag, at efterretningstjenesten har monitoreret computerne. I en udtalelse oplyser talsmanden, at CIA-direktør John Brennan har fastslået, at »nogle CIA-ansatte havde opført sig på en måde, som var i uoverensstemmelse« med en forståelse mellem efterretningstjenesten og udvalget.

Efterretningsudvalget har efterforsket forlydender om, at CIA-folk har brugt torturlignende forhørsmetoder, herunder såkaldt waterboarding, hvor man konstant hælder vand henover hovedet på en fastbundet person, der har et klæde over ansigtet. Dermed tvinges vand ned i lungerne på personen, som får fornemmelsen af at drukne.

Metoden er blandt andet blevet brugt mod flere indsatte i Guantanamo-fængslet efter terrorangrebet 11. september 2001.

John Brennan, der overtog jobbet som direktør for CIA sidste år efter David Petreaus, der måtte gå af efter afsløringerne af en udenomsægteskabelig affære, har offentligt taget afstand fra den slags forhørsmetoder.

Det Hvide Hus ventes at offentliggøre et referat af udvalgets efterforskningsrapport om sagen i slutningen af denne uge.