CIA-kidnappere risikerer retssag

I Milano vil en domstol forsøge at bevise, at amerikanske agenter kidnappede en egyptisk imam på italiensk territorium og udleverede ham til tortur. Bliver der rejst sag, vil den være den første mod USAs kontroversielle udleveringspolitik.

MILANO: Italien tog i går første skridt til en retssag, som kan være den første, der fælder dom over USAs udlevering af terrormistænkte til tredjelande - en af de mest kontroversielle dele i USAs krig mod terror.

26 amerikanere - hvoraf de fleste vurderes at være CIA-agenter - fem ledere af Italiens hemmelige politi og en avisredaktør var hovedpersonerne i en høring, som i går fandt sted i Milano. De mistænkes for at være involveret i kidnapningen af den egyptiske imam Abu Omar i februar 2003. Han blev efter eget udsagn bortført ved dagslys på vej til sin moske i Milano. Herefter blev han fløjet til en italiensk base og derefter til Egypten, hvor han efter eget udsagn blev afhørt og tortureret. Anklagemyndigheden mener, at CIA og dermed USA brød Italiens suverænitet og underminerede Italiens egen kamp mod terrorisme.

Høringen kan blive til en retssag, hvis dommeren mener, at mistanken kan begrundes. Det vil i så fald være den første, der har USAs udleveringspolitik som omdrejningspunkt, hvor terrormistænkte uden om de enkelte landes lovgivning blev ført til tredjelande.

Vidste Italien besked?
Sagen om den bortførte Imam kan også sætte italienske politikere i et pinligt lys. Indtil videre har de nægtet ethvert kendskab til sagen, men i sommer blev det klart, at den italienske efterretningstjeneste havde en finger med i spillet.

Blandt de anklagede italienere står den forhenværende leder af Italiens militære efterretningstjeneste, Nicoló Pollari, og hans nærmeste medarbejdere dengang. Om Pollaris chef, den daværende centrum-højre-regering med Silvio Berlusconi i spidsen, havde en finger med i spillet kommer måske frem, når forsvaret kalder både nuværende premierminister, Romano Prodi, og den forhenværende, Silvio Berlusconi, i retten.

Det store spørgsmål bliver, om den italienske udenrigsminister lægger pres på for at få udleveret de 26 CIA-agenter, som angiveligt skulle have udført kidnapningen.

Afhøringen bliver genoptaget den 29. januar.