CIA: Ingen beviser på terror mod russisk fly - endnu

Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste er der endnu ingen direkte beviser på, at det var terror, der fik et russisk passagerfly med 224 personer om bord til at styrte ned i Egypten lørdag.

Der er endnu ikke noget, der tyder på, at flyet styrtede ned på grund af en terrorhandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Max Grigoriev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Det fyger med forskellige bud på, hvad der fik et russisk passagerfly til at styrte ned på Sinai-halvøen i Egypten lørdag, hvor samtlige 224 personer om bord blev dræbt.

Terror er blevet nævnt af flere. Men ifølge James Clapper, direktør i den amerikanske efterretningstjeneste CIA, er der endnu ikke nogen beviser, der peger i retning af et terrorangreb på det russiske fly.

»Vi har endnu ikke nogen beviser på, at det er et terrorangreb, der var skyld i, at flyet styrtede ned,« siger han ifølge ABC News.

En terrorgruppe, der har tråde til Islamisk Stat (IS), var lørdag ude og tage skylden for, at passagerflyet styrtede ned på Sinai-halvøen kort efter, at det lettede fra Sharm el-Sheikh på vej mod Skt. Petersborg.

Men selv om der ikke er nogen beviser, der ifølge CIA peger i den retning, så kan det ikke udelukkes. Adspurgt om terrorgruppen har de militære midler til at skyde et passagerfly ned, svarer James Clapper:

»Det er ikke sandsynligt, men jeg kan ikke udelukke det,« siger James Clapper ifølge ABC News og forklarer, at den pågældende terrorgruppe er massivt til stede på Sinai-halvøen.

Og netop på grund af de militante islamistiske grupperinger i Sinai og uroen, der hersker der, har flere lande advaret mod at flyve over området.

Ifølge flere internationale medier har både Tyskland, USA og Storbritannien advaret mod at flyve over Sinai-halvøen. De advarsler gælder 2016 ud som minimum.

Konkret lyder advarslen, at man skal undgå lufthavnen i Sharm el-Sheikh, hvor det russiske passagerfly lettede fra, mens det frarådes at flyve over Sinai-halvøen i en højde på mindre end omkring otte kilometer.

Passagerflyet var et Airbus A321, som var lejet ud til det russiske selskab, Metrojet, af en irsk ejer. Flyet blev ifølge ABC News gennemtestet i Irland i maj eller juni måned 2015, hvor det ikke fejlede noget.

Metrojet har selv udtalt, at ulykken hverken skyldes en teknisk fejl eller en fejl begået af piloten. Det udelukker selskabet fuldstændig i en pressemeddelelse.

Omvendt har den russiske præsident, Vladimir Putin, som erklærede søndag for national sørgedag, udtalt, at man ikke skal udelukke noget:

»Alt skal undersøges, så vi får et fuldstændig objektivt billede af, hvad der er sket,« har Putin udtalt ifølge det russiske nyhedsbureau Itar Tass.