CIA har - omsider - fået ny boss

Brennan udnævnt efter stor debat om Obamas drone-politik.

John Brennan. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de amerikanske droners mand, der i dag endelig blev godkendt af Senatets efterretningskomite som ny direktør for CIA. Den 57-årige John O. Brennan skal ganske vist lige igennem endnu en runde i Senatet i næste uge, før han endelig kan sætte sig i stolen i Langley i Virginia, men det regnes for at være en formsag.

Direktørstolen har stået tom siden november, hvor den tidligere topgeneral David Petraeus måtte træde tilbage efter en affære med en kvinde. De mange måneder uden en chef for bordenden hos efterretningstjenesten har fået politikerne til at kritisere den langsommelige proces, også fordi den faldt sammen med to andre udnævnelser, der også trak i langdrag - udnævnelsen af John Kerry til ny udenrigsminister efter Hillary Clinton og godkendelsen af den nye forsvarsminister, Chuck Hagel.

Brennan har en lang karriere bag sig i CIA, men har de seneste år været præsident Barack Obamas terrorrådgiver og har derfor stået som eksponent for præsidentens politik med at dræbe terrorister ved hjælp af droneangreb og - når muligt - ved hjælp af specialstyrker. Derfor kom Brennan også for alvor i ilden, da især de republikanske medlemmer af Kongressen ønskede flere informationer om det juridiske grundlag for droneangrebene, især mod amerikanske statsborgere i udlandet. En amerikansk statsborger er blevet dræbt ved et angreb.

Den radikale Anwar al-Awlaki, som tilhørte en gren af Al Qaeda i Yemen, blev dræbt ved et målrettet droneangreb i september 2011, og tre andre amerikanske statsbogere blev dræbt også i Yemen, men var ikke direkte mål. Det er dette, som har fået republikanerne til at bede om aktindsigt i de juridiske overvejelser, Obama bruger som undskyldning for at iværksætte angreb også mod amerikanske statsborgere i udlandet.

Medlemmerne af Senatets efterretningskomite har nu fået tilladelse til at se dokumenterne igennem, hvilket de har stillet sig tilfredse med. Brennan har også skulle stå til regnskab for angrebet mod den amerikanske ambassade i Benghazi i Libyen, hvor den amerikanske ambassadør, Christopher Stevens, og tre andre amerikanere blev drænt under en terroraktion. Også her har nogle af komiteens medlemme fået adgang til nogle af dokumenterne.

Obama har nu efter al sandsynlig fået samlet sit tre-mands hold i Udenrigs- og forsvarsministeriet og i CIA. Alle tre er enige i Obamas grundlæggende syn på kampen mod terror - at de regulære hærstyrker ikke skal sættes ind i denne kamp, men at man skal fortsætte de omstridte drone-angeb. Dermed fortsætter kampen mod terror, også efter at de amerikanske soldater har trukket sig ud af Afghanistan senest i 2014.