CIA-chef: WikiLeaks er fjendtlig efterretningstjeneste

Ruslands efterretningstjeneste GRU har brugt WikiLeaks til at udbrede materiale, siger Mike Pompeo.

CIA''s direktør, Mike Pompeo, talte torsdag aften dansk tid hos tænketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, hvor han blandt andet rettede en skarp kritik mod WikiLeaks. Scanpix/Chip Somodevilla
Læs mere
Fold sammen

Washington. WikiLeaks er en ikkestatslig "fjendtlig efterretningstjeneste", der ofte er tilskyndet af stater som Rusland.

Sådan lyder dommen over whistleblower-organisationen fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA's direktør, Mike Pompeo.

Han var torsdag aften dansk tid på besøg hos tænketanken Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington for at tale om USA's nationale sikkerhed.

Pompeo tilføjer, at Ruslands efterretningstjeneste, GRU, har brugt WikiLeaks til at udbrede materiale, der er stjålet ved hacking op til det amerikanske præsidentvalg sidste år.

- WikiLeaks opfører sig som en fjendtlig efterretningstjeneste og taler som en fjendtlig efterretningstjeneste, siger CIA-chefen.

I sidste måned lækkede WikiLeaks tusindvis af dokumenter, der afslører CIA's hackerredskaber.

Det fik en talskvinde for CIA til at sige, at der er grund til at være bekymret "over enhver offentliggørelse fra WikiLeaks, der har til formål at skade efterretningstjenestens evne til at beskytte USA mod terrorister og andre modstandere".

Pompeo betegner WikiLeaks-leder Julian Assange som en mand "uden moralsk kompas".

- Assange og hans ligesindede gør fælles sag med diktatorer, lyder dommen fra CIA-chefen ifølge nyhedsbureauet AFP.

I sin tale afviser Pompeo også, at der skulle være et dårligt forhold mellem præsident Donald Trump og CIA.

I valgkampen og lige inden den nye præsident blev indsat, rettede Trump ellers en hård kritik mod USA's efterretningstjenester.

Men forholdet til præsidenten er "fantastisk", siger Pompeo til spredt latter fra salen. Dermed bruger han et af præsident Trumps egne yndlingsord.

- Grin ikke, jeg mener det, understreger CIA-bossen ifølge netavisen The Hill.

/ritzau/Reuters