CIA-bånd ødelagt trods advarsler

Da den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, i november 2005 destruerede to videobånd med mange timers optagelser af brutale afhøringer, skete det tilsyneladende stik imod advarsler om, at det kunne være ulovligt.

Ifølge New York Times besluttede den daværende chef for tjenestens hemmelige afdeling, Jose Rodriguez, på egen hånd at ødelægge båndene, selv om bl.a. Det Hvide Hus og medlemmer af Kongressen var imod. Ifølge CIA-direktør Michael Hayden blev beslutningen truffet af hensyn til afhøringspersonalets sikkerhed, men den tror det demokratiske flertal i Kongressen ikke på. De kræver en undersøgelse af, om CIA bevidst ødelagde bevismateriale for at undgå mulige tiltaler for krigsforbrydelser.

Præsident George W. Bush erindrer ikke at være blevet orienteret om båndenes destruktion på forhånd. Ifølge ABC News blev hans nære rådgiver Harriet Miers dog taget med på råd, og hun skulle angiveligt have advaret imod det.

Båndene indeholdt optagelser af brugen af såkaldte »udvidede afhøringsteknikker«, som præsident Bush har godkendt, men som FN, Røde Kors og flere lande anser for at være i strid med internationale konventioner.