Christies folk isolerede by i strafaktion

En brolukning mellem New Jersey og New York medførte, at byen Fort Lee blev isoleret i fire dage. Det viser sig nu, at en af guvernør Chris Christies topfolk beordrede lukningen som straf mod byens borgmester.

ARKIVFOTO. Guvernør i New Jersey Chris Christie er ramt af en skandale, efter det er kommet frem, at en af hans topembedsmænd beordrede en lukning af en bro mellem New York og New Jersey, som betød, at byen Fort Lee blev isoleret i fire dage. Borgmesteren i byen havde ikke bakket op om guvernøren i valgkampen. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ

Tilbage i september var to vejbaner på George Washington-broen, der forbinder Manhattan med Fort Lee i New Jersey, lukket. I hele fire dage var det umuligt at komme fra byen Fort Lee, som derfor endte som parkeringsplads.
Myndighederne forklarede det med, at man undersøgte trafikken.

Men onsdag tog sagen om brolukningen en uventet drejning og eksploderede til en politisk skandale for New Jerseys republikanske guvernør, Chris Christie.

Ifølge New York Times blev der nemlig blevet offentliggjort e-mailkorrespondancer og SMS-beskeder, som afslører, at en af Christies topfolk har beordret vejbanerne på broen lukket for at straffe Fort Lees borgmester, der ikke støttede et genvalg af Christie som guvernør.

»Tid til nogle trafikproblemer i Fort Lee.«

Det skrev Bridget Anne Kelly, Christies vicestabschef, til en medarbejder, David Wildstein, ved havnemyndighederne i New York og New Jersey, som også styrer broerne.

Flere emails og beskeder er sendt frem og tilbage, og ifølge New York Times er der en tydelig politisk tone, hvor guvernørens medarbejdere fryder sig over det kaos, som brolukningen har skabt. Blandt andet havde ambulancer svært ved at nå frem til tre patienter med hjerteproblemer, mens politiet ikke kunne hjælpe forældrene, hvis lille barn var forsvundet.

Som svar til de offentliggjorte korrespondancer slog Chris Christie onsdag fast, at han ikke havde kendskab til dem, og at han skød skylden på sin stab.

»Jeg er oprørt og dybt bedrøvet over at finde ud af, at ikke alene er jeg blev vildledt af en person fra min stab, men denne fuldstændig upassende og uautoriserede handlemåde skete uden mit kendskab,« siger Christie i en udtalelse ifølge New York Times.

»En ting er klar: Denne type adfærd er uacceptabel, og jeg vil ikke tolerere det, fordi befolkningen i New Jersey fortjener bedre. Denne adfærd er ikke repræsentativ for mig eller min administration på nogen måde, og personerne vil blive holdt ansvarlige for deres handlinger,« slår guvernøren fast.

Den voksende skandale Christie ekstra hårdt, hvis han ønsker at sigte mod en endnu vigtigere post som formand for de republikanske guvernører eller endda partiets præsidentkandidat.