Christie: Jeg støtter Donald Trump

Guvernør Chris Christie støtter Donald Trump, og ved et presse­møde fredag kastede de to sig ud i en fest af fornærmelser mod Marco Rubio.

Fredag aften dansk tid meddelte den tidligere præsidentkandidat, Chris Christie, at han støtter Donald Trump som republikansk præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De andre topkandidater har en strøm af insidere bag sig. Donald Trump har ingen. Det har ind til nu både været hans styrke og hans akilleshæl.

Det var hans styrke, fordi det viste, at han var anti-establissement, men det var også en akilleshæl, fordi han snart som favorit skal til at samle partiet omkring sig – og det kan han godt bruge hjælp med.

Men fredag aften dansk tid fik han sin første markante insiderstøtte. Guvernøren i New Jersey – og selv tidligere præsidentkandidat – Chris Christie besluttede sig for at støtte Trump, og ved et TV-transmitteret pressemøde kom de to nærmest i en dyst om at grise Trumps rivaler til.

Det gik især hårdt ud over senator Marco Rubio, som er etablissementets mand i feltet, og som ved en TV-debat natten til fredag gik hårdt til Trump. Rubio beskyldte bl.a. Trump for at være en »platugle«, som »overhovedet ikke var konservativ«, og som selv hyrede ulovlige immigranter.

»Marco er desperat,« sagde Christie ved pressemødet. »Han viser alle tegn på at stå i spidsen for en kampagne, som han er ved at tabe.«

Tykt lag makeup

Og Trump gik i gang med et angreb med en brølende overtone af, at Rubio bare var en usikker og umoden mors dreng, som vist også er lidt løs i håndleddene. »Før TV-debatten så jeg, hvordan han smurte tykke lag af makeup på,« fortalte Trump til alle TV-seerne, »og jeg sagde til ham: Rolig, Marco, rolig, du bruger for meget makeup...«

Christie sagde, at han havde kendt Trump personligt i årevis, og at han ikke var fjerneste i tvivl om, at Trump var lige præcis »det lederskab, som Amerika nu har brug for«.

Hvad sådan en anbefaling betyder?

Snakkehovederne på TV skyndte sig at sige, at anbefalingen måske kunne skade Trump, fordi Christie var guvernør i en nordøstlig stat og moderat, og at det udstillede Trumps to svagheder over for konservative vælgere i sydstaterne: at han er fra New York og ind til for nyligt har været ganske ukonservativ.

Marco Robot

Men det er formentlig den slags, som snakkehoveder siger, når de skal sige noget. Christie var længe favorit som republikansk præsidentkandidat, fordi republikanerne elskede hans bombastiske og fanden-i-voldske regeringsstil.

Meningsmålingerne viste dengang, at han som den eneste kunne slå Hillary Clinton. Men en lokal skandale og Trumps kandidatur tog luften ud af ham, og han droppede ud efter primærvalget i New Hampshire i forrige uge. Forinden havde Christie dog vist sig som en effen kandidat og ikke mindst i en TV-debat, hvor han fuldstændig trak tæppet væk under Rubio og afslørede Rubio som en hul og panikslagen mand og gav ham det tilnavn, som han nu har – Marco Robot.