Christian Bale får tæsk af kinesisk politi

Kinesisk politi forhindrede brutalt den amerikanske skuespiller i at besøge blind kinesisk aktivist.

De hårdhændede kinesere skubbede, hev og slog ud efter Bale og hans følge, som bagefter havde fået flere mærker. Et kamera var også blevet ødelagt og der var skader på Tv-holdets bil. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Lucas Jackson / Reuters

BEIJING: Den amerikanske skuespiller Christian Bale ville besøge den blinde kinesiske aktivist og advokat Chen Guangcheng, som myndighederne ulovligt har holdt i husarrest i 15 måneder i en lille landsby i Østkina.

Men lokale vagter, der har tilknytning til politiet, stoppede Bale og kameraholdet fra CNN, som skuespilleren havde inviteret med på turen.

De hårdhændede mænd skubbede, hev og slog ud efter Bale og hans følge, som bagefter havde fået flere mærker. Et kamera var også blevet ødelagt, og der var skader på Tv-holdets bil.

Christian Bale er i Kina for at promovere sin seneste film »The Flowers of War,« der handler om japanernes besættelse af Kina i 1930erne og massakren i Nanjing.

Forfulgt siden 2005

Det var under optagelserne til filmen at Bale, der har været nomineret til en Oscar og tidligere har spillet »Batman,« blev opmærksom på Chen Guangchengs sag.

Den 40-årige Chen Guangcheng har været forfulgt siden 2005, hvor han begyndte at dokumentere de lokale myndigheders overgreb på menneskerettighederne.

Blandt andet har Chen givet juridisk vejledning og hjælp til kvinder, der er blevet tvangssteriliserede og har fået tvungne aborter. Chen har også støttet lokale bønder, der har fået deres jord konfiskeret af myndighederne.

Chen blev idømt over fire års fængsel i en politisk retssag i 2006, hvor han blandt andet blev dømt for at »organisere en forsamling til forstyrrelse af trafik.« Chen har siddet i husarrest siden han blev løsladt i september sidste år. Chens hustru holdes også fanget, og det var først for få uger siden, at parrets seksårige datter – som dog er under konstant overvågning – fik lov at gå i skole igen.

Chen har bred opbakning blandt kinesiske menneskeretsforkæmpere, der systematisk forsøger at besøge ham i den lille landsby i Linyi i Shandong provinsen for at lægge pres på myndighederne. Men ligesom Christian Bale bliver de afvist med hård hånd.

»Jeg er ikke modig«

Den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton har også bragt Chen Guangchengs sag op med den kinesiske regering. Senest i november. Og nu har Christian Bale så også forgæves forsøgt at komme i kontakt med den blinde menneskeretsforkæmper.

»Hvorfor kan jeg ikke besøge denne mand, der jo er et frit menneske,« spurgte Bale flere gange de kinesiske sikkerhedsfolk om, mens han blev puffet rundt og langet ud efter.

Bagefter sagde Bale til CNN:

»Jeg er ikke modig, fordi jeg gør det her. Det er de lokale folk, som tager kampen op mod myndighederne, og som besøger Chen og hans familie og bliver tæsket for det. Jeg vil støtte det, som de gør,« sagde Christian Bale.

INFOshop: Så godt klarer danske virksomheder sig i Kina