Chos forudsigelige rejse ind i mørket

Seung Cho var den skyldige; det var ham, der skød 32 andre studerende og lærere på Virginia Tech. Men universitetet har også sin del af skylden for, at det gik så galt universitetet fejlede stort, siger ny rapport.

16. april myrdede Cho Seung-hui 30 studenter og undervisere på universitet Virginia Tech. I går fastslog en rapport, at universitet var for langsomme med at fortælle de studerende på området, at der var en morder løs. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Han var en ung gymnasieelev, og i en stil skrev han om sig selv, som så mange andre gymnasieelever ville skrive om sig selv:

»Jeg kan lide at lytte til alternative radiostationer, jeg kan lide action-film. Min yndlingsfilm er X-Men, min yndlingsskuespiller er Nicholas Cage, min yndlingsbog er Night Over Water, mit yndlingsband er U2, min yndlingssport er basketball, mit yndlingshold er Portland Trailblazers, min yndlingsret er pizza, og min yndlingsfarve er grøn.«

Men der stopper ligheden med andre gymnasieelever også. Desværre.

For Seung Cho skulle fåår senere føje endnu en titel endnu en beskæftigelse til sit curriculum. Han kunne også lide at slå ihjel, og 16. april i år slog han 32 studerende og lærere på Virginia Tech University ihjel, og til sidst begik han selvmord. Han er dermed den værste af de amerikanske skolemordere.

Drømte om Columbine
I går offentliggjorde en arbejdsgruppe nedsat af guvernøren i Virginia sin længe ventede rapport om Chos liv og om begivenhederne på den skæbnesvangre dag, og rapporten er foruroligende læsning. Ikke kun af åbenbare grunde, men også og især på grund af det tydelige mønster, som bevæger sig gennem hans liv og på grund af de myndigheder, som aldrig så mønsteret.

Cho var allerede som ganske ung følelsesmæssigt afstumpet, han ville ikke have, at nogle rørte ved ham, og han ville ikke tale, og børnepsykologer sagde, at han led af mutisme en psykisk betinget stumhed. Han fantaserede tidligt om at udgyde blod og om at tage sig selv af dage. I 1999 efter massakren på gymnasiet i Columbine skrev han i en engelskstil om, hvordan han drømte om også at gøre, hvad de to gerningsmænd havde gjort.

Senere fik han konstateret depression, og antidepressiv medicin virkede på ham, men han holdt op med at tage den, da han følte sig bedre.

Alt det fik Virginia Tech intet at vide om, da Cho i 2004 begyndte på universitetet. Hans forældre og hans terapeuter havde foreslået ham at søge ind på en mindre skole og tættere på hjemmet syd for Washington, men Cho ville på Tech, en stor og agorafobisk læreanstalt i det sydvestlige Virginia, og så begyndte det at gå galt og det var åbenlyst for mange mennesker og mange forskellige myndigheder på stedet. Den 249 sider lange rapport lægger ikke fingrene imellem i sin kritik af universitetet, som aldrig samlede trådene og indså truslen.

Flere lærere indberettede Seung Cho for at have voldelige tvangstanker, kvindelige studerende klagede over ham, en lokal domstol beordrede ham til at gennemgå terapi, universitetspolitiet afhørte ham, han truede med selvmord, og universitetets terapeuter talte med ham, men ikke på noget tidspunkt satte lærere, terapeuter og administratorer sig ned og koordinerede problemet Cho, og på intet tidspunkt kontaktede de hans forældre eller hans tidligere skoler. Fra efteråret 2005 begyndte han psykologisk at falde fra hinanden, men hans forældre og hans søster var helt uvidende om, hvad der foregik.

»Virginia Tech University fejlede på grund af manglende ressourcer, på grund af en fejlfortolkning af loven om tavshedspligt, og på grund af passivitet,« hedder det i rapporten, som fortsætter:

»Universitetet må erkende sit ansvar over for unge, sårbare studerende, og universitetet må sørge for at kommunikere bedre internt, og over for forældre, når der er særlige omstændigheder, som vedrører sundhed og sikkerhed.«

Kræver fyringer
Universitetet får også på puklen for ikke 16. april at have tacklet skyderiet godt nok.

Cho begyndte med at skyde to studerende på det kollegie, hvor han boede, hvorefter han gik over til universitetsområdet og fortsatte. Da universitetspolitiet og rektor blev klar over, at der var skyderi på kollegiet og at en morder var på fri fod på kampus skulle de have advaret alle studerende, siger rapporten.

Som et af ofrene i går sagde til flere medier: »Hvis jeg havde vidst den morgen, at der var en morder på fri fod, så ville jeg ikke være gået i skole,« lød det fra Derek ODell, som blev såret i armen.

Rapporten har fået flere politikere og efterladte til endnu en gang at kræve universitetets rektor og andre ledere fyret.

»Guvernøren skal fyre rektor Charles Steger og chefen for universitetspolitiet,« lød det således i går fra Celeste Peterson, hvis datter blev dræbt.

Hun sagde til Washington Post, at rektor ikke på noget tidspunkt havde taget kontakt til de efterladte, han havde aldrig ringet til hende, men han havde brugt hendes datters navn til at fundraise for universitetet, og »det er skammeligt ... Jeg kan kun sige til Steger: Hvornår går du af?«