Chokindgreb mod pengesedler giver skattebonus

Fra dag til dag blev de fleste indiske pengesedler sidste måned gjort ubrugelige. Det har medført en kaotisk kontantkrise – og øgede skatteindtægter.

Siden novem-ber har 500 og 1.000 rupee-sedler været ubrugelige i almindelig handel i Indien, og fredag var det sidste chance for at sætte sedlerne i banken. Foto: Jagadeesh NV Fold sammen
Læs mere

I snart to måneder har Arun Jaitley været presset i defensiven. Som Indiens finansminister har han haft en hovedrolle i et politisk vovestykke, der har gjort tilværelsen mere besværlig for millioner af indere.

Årsagen er et indgreb rettet mod skattesvindel, korruption og hvidvaskning af penge. Indien kæmper med at få styr på en enorm paralleløkonomi, hvor køb og salg foretages kontant og derfor ikke bliver registreret hos myndighederne. Den 8. november annoncerede den indiske regering derfor et overraskelsesangreb mod den uønskede undergrundsøkonomi. Det bestod i, at alle 500 og 1.000 rupee-sedler – der har en værdi svarende til henholdsvis cirka 50 og 100 kr. – dagen efter var ubrugelige i handlen. Dermed forsvandt 86 procent af alle kontanter i omløb.

De berørte pengesedler kunne i stedet sættes i banken – indtil i går, hvor fristen udløb.

Kaotisk kontantkrise

I den forbindelse gjorde Arun Jaitley status ved et pressemøde i Delhi. Her fremhævede han, at planen om at føre sorte penge tilbage ind i et mere reguleret kredsløb har virket. Store beløb er blevet sat ind på konti i landets banker, mens skatteindtægterne allerede er begyndt at stige. Samtidig forsikrede han, at den mest kritiske periode nu var ovre.

Sidstnævnte var en henvisning til den akutte kontantkrise, som manglen på pengesedler har medført. Efterspørgslen på nye sedler har været større end ventet med lange køer foran banker og hæveautomater til følge.

Især mindre velstillede indere i landbruget og små og mellemstore virksomheder er blevet ramt af det pludselige tiltag. Kritikken af den indiske regerings håndtering af forløbet har derfor været omfattende. Samtidig er det uvist, hvor stor en betydning opgøret med den sorte økonomi vil få for den indiske vækst.

»Økonomien er så forbundet, at når en så stor luns af den uorganiserede sektor bliver ramt, bliver den organiserede sektor det også. Så nu ser vi alle mulige beretninger om vanskeligheder i industrier, mangel på efterspørgsel og tab af investeringer,« siger økonom og tidligere professor ved Jawaharlal Nehru University, Arun Kumar, til Voice of America.

Men selv om væksten, der i år gerne skulle blive på 7,5 procent, dykker midlertidigt, vil indgrebet på længere sigt styrke økonomien, lyder det fra den indiske regering.

Den indiske centralbank skal destruere omkring 20 milliarder pengesedler som følge af indgrebet.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina.