Chokgranater i Bahrain før Grand Prix

Tusindvis af demonstranter i kamp med politi i Bahrains hovedstad. Hackere angriber Formel 1-løbet og Bahrains myndigheder.

Foto: HAMAD I MOHAMMED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centrale dele af Bahrains hovedstad, Manama, genlød fredag aften af drøn fra politiets chokgranater, mens tåregas drev gennem gaderne i nærheden af Perlepladsen.

En demonstration med omkring 10.000 deltagere, der ønsker at bruge weekendens Formel 1 Grand Prix til at rette fokus mod de manglende demokratiske reformer i landet, udviklede sig til regulær gadekamp, da flere hundrede deltagere begyndte at bevæge sig mod Perlepladsen, der tidligere har været ramme om store og voldsomme demonstrationer.

Lokale kilder oplyser, at 60 demonstranter er arresteret forud for løbet.

Det internationale Formel 1 Grand Prix starter lørdag med tidskørsler, mens det egentlige løb finder sted søndag.

Natten til fredag og fredag morgen var der også uroligheder i landsbyer omkring racerbanen, hvor politi fyrede tåregas og chokgranater, mens demonstranter antændte bildæk og smed benzinbomber mod politiet i et forsøg på at forstyrre grandprixet.

- Adskillige urostiftere og vandaler er blevet arresteret for at have deltaget i illegale møder, for at have blokeret veje og bragt folks liv i fare ved at kaste benzinbomber, siger generalmajor Tariq al Hassan til Reuters.

Fredag aften sagde en af demonstranterne, Mohammad Hassa, iført en rød Ferrari-t-shirt til nyhedsbureauet:

- Jeg elsker biler, men situationen i Bahrain er ikke til at afvikle Formel 1.

Menneskerettighedsorganisationer har forud for løbet kraftigt opfordret til, at Formel 1 Grand Prix’et ikke blev afviklet.

Urolighederne i Bahrain knytter sig også til den danske statsborger og menneskerettighedsaktivist Abdulhadi al-Khawajas skæbne.

Abdulhadi al-Khawaja, der er idømt livstid for deltagelse i demonstrationer mod det bahrainske politiske system og for sin kritik af landets enevældige konge, Hamad al-Khalifa, er tæt på at dø efter 72 dages sultestrejke på et militærhospital i Manama.

Afviklingen af Formel 1 Grand Prix’et er et kæmpe prestigenummer for den bahrainske regering og kongehuset og er derfor omgivet af store sikkerhedsforanstaltninger samt massivt opbud af politistyrker, uden det tilsyneladende har kunnet forhindre demonstrationer i at blusse op.

Men også på cyberfronten var der kampe fredag.

Den internationale hackergruppe »Anonymous« angreb og lagde sent fredag aften Formel 1’s officielle hjemmeside ned som støtte til de protesterende i Bahrain.

Gruppen siger i en meddelelse, at den vil forvandle hjemmesiden »til et rygende krater«, mens løbet i Bahrain står på.

Yderligere angreb »Anonymous« fredag den bahrainske regerings hjemmeside, hvilket også havde effekt på en af politiets hjemmesider.