Chokerende barnemord i russisk valgkamp

Russisk politi frygter uroligheder efter mordet på en fireårig pige i Moskva. Forbrydelsen er allerede blevet del af den russiske valgkamp.

Den 39-årige usbekiske barnepige Gyulchehra Bobokulova sendte chokbølger ud i Rusland og store dele af verden, da hun forleden vandrede gennem Moskvas gader med et afhugget pigehoved i hånden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: Blomsterbuketter, bamser og tændte stearinlys fyldte i går det brede fortov foran metrostationen Oktjabrskoje Polje i Moskva. Flere standsede op og korsede sig på stedet, hvor en kvinde forleden fuldendte sin grufulde forbrydelse ved at vise den frem for hele verden.

På få minutter udløste hun frygt for et nyt terroranslag i Moskva, lukkede stationen med bombetrusler og gav russiske politikere brændstof til en ny kampagne mod de centralasiatiske gæstearbejdere.

Den 39-årige kvinde, der stammer fra den tidligere sovjetrepublik Usbekistan, arbejdede som barnepige hos en familie i det vestlige Moskva. Men mandag formiddag, kort efter forældrene havde forladt lejligheden, forvandlede barnepigen sig til barnemorder.

Hun slog familiens fireårige datter ihjel, skar hovedet af liget og satte ild til lejligheden. Men forbrydelsen forsøgte hun ikke at skjule. Tværtimod. Klædt i sort hijab tog hun videre til den nærmeste metrostation. Her fremviste hun det afskårne hoved for chokerede forbipasserende. »Jeg er terrorist«, og »Allah er stor«, råbte hun og truede med at sprænge sig selv i luften.

Hun blev anholdt af politiets specialstyrker efter 40 minutter. Hun havde ikke sprængstof på sig, viste det sig.

Kvinden er ikke tidligere dømt, og hun var tilsyneladende ikke del af nogen organiseret gruppe. Hun har til gengæld en lang forhistorie med psykiske lidelser. I to år var hun indlagt på et psykiatrisk hospital i Usbekistan, hvor hun blev behandlet for svær skizofreni.

Da hun onsdag blev ført ind i en retssal i Moskva, virkede hun mest af alt forvirret. Hun vinkede og smilede næsten barnligt til de fremmødte, før hun tilstod forbrydelsen.

»Det er verdens ende. Jeg har ikke lov at spise,« fortsatte hun kryptisk fra anklagebænken.

Russisk politi undersøger nu, om en eller flere personer kan have opildnet den psykisk ustabile kvinde til at begå de blodige handlinger. Politiet efterlyser en mand fra Tadsjikistan, der angiveligt boede sammen med hende.

På de sociale medier har videooptagelser af den 39-åriges råb foran metrostationen for længst omskabt sagen fra en historie om et mord begået af en psykisk syg til historien om et mord begået af en usbekisk gæste­arbejder, der måske var militant islamist.

Det er sprængfarlige sager i Moskva. I 2010 antændte et mord på en fodboldfan begået af en mand fra Nordkaukasus en demonstration foran Kremls mure og flere brutale overfald på tilfældige mørklødede. Efter et lignende mord på en 25-årig mand i 2013 opfordrede nationalistiske grupper igen angreb på udlændinge, og en gruppe stormede og smadrede et marked, hvor gæstearbejdere fra Centralasien sælger grøntsager.

Ultranationalister har stået bag en række mord på indvandrere, en dommer og medlemmer af venstrefløjsgrupper i den russiske hovedstad de senere år. I 2014 blev lederen af en nynazistisk gruppe dømt for seks drab.

Tilsyneladende for at undgå uro har Kreml de seneste dage sendt strenge ordrer til de statslige TV-kanaler. De må ikke omtale barnemordet med ét ord, fortæller kilder hos tv-stationerne til avisen RBK.

Et politisk våben

Og sådan er det blevet. Mens den grusomme historie har vokset sig stor på netaviser og sociale medier, har de landsdækkende TV-kanaler ignoreret den.

På aftenen for mordet bragte nyhederne på den statslige Pirvyj Kanal i stedet et langt indslag om problemer med flygtninge og migranter i EU-landene.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, afviser, at ordren til stats-TV kommer fra præsidenten, Men Kreml »støtter beslutningen« om ikke at omtale mordet.

Politiet har samtidig advaret Putin-kritiske nationalistiske grupper mod nogen form for demonstrationer, siger fremtrædende nationalister.

Det har dog ikke lagt sagen død. Rusland er på vej ind i en valgkamp forud for parlamentsvalget til september. På sin hjemmeside bruger landets næststørste parti, det normalt Putin-loyale Kommunistparti, nu en illustration af en kvindeskikkelse og afhugget hoved som illustration af krav om indgreb mod indvandring.

Den russiske oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, har også blandet sig i sagen. Han retter sin kritik mod politiet, fordi der gik 40 lange minutter, før kvinden, der viftede med et afhugget hoved, blev anholdt foran metrostationen:

»Hvis det havde været en anti-Putin-plakat, så var der gået højst fem minutter.«