Chok i Tyskland efter meddelelse om gidslers død

Tyske myndigheder er ikke sikre på, at Taleban har bortført og dræbt to ingeniører fra forbundsrepublikken i Afghanistan. Men en meddelelse herom har udløst forfærdelse. Også 18 sydkoreanere og en fremtrædende afghaner er forsvundet.

Det eneste, der ligger helt fast i den spegede sag, er, at de to tyskere er bortført. Men om det er Taleban eller almindelige banditter, der står bag, er uklart. Her viser Taleban-guerillaer våben tidligere på året. Foto: Saeed Ali Achakzai/Reuters Fold sammen
Læs mere

Tyskland modtog i går med forfærdelse budskabet om, at to af dets statsborgere tilsyneladende er myrdet i Afghanistan. De to tyskere blev ifølge en kilde, der betegnede sig som talsmand for Taleban-styrkerne, henrettet, fordi regeringen i Berlin afviser at trække sine tropper ud af landet.

Enkelthederne omkring det afghanske drama ligger hen i halvmørke. Eksempelvis ville en talsmand for det tyske udenrigsministerium endnu lørdag morgen ikke bekræfte, at de to ingeniører, der åbenbart arbejdede for en virksomhed i Kabul, var blevet bortført af talebanere, som det var blevet påstået. Det synes imidlertid klart, at de blev bortført onsdag sydvest for hovedstaden sammen med broderen til næstformanden for det afghanske parlament. Måske var det i første række den fremtrædende afghaner, man ville fange, men fredag krævede folk, der udgav sig for talebanere, at Tyskland skulle hjemkalde sine 3.000 soldater fra området. I modsat fald ville de to tyskere blive dræbt.

Merkel står fast
I Berlin afslog forbundskansler Angela Merkel som andre regeringschefer før hende enhver tale om tilbagetrækning. »Vi må ikke mindske vore anstrengelser nu. Det afghanske folk må ikke lades i stikken,« sagde hun. På samme måde reagerede Sydkoreas udenrigsminister, Song Min Soon, efter at 18 af hans landsmænd var blevet bortført i Afghanistan torsdag.

Hvis det havde været en flok almindelige forbrydere, der havde bortført ingeniørerne, kunne der alligevel have været en lempelig udgang på sagen. Det er en almindelig antagelse, at Tyskland, i lighed med f.eks. Frankrig og Italien, betaler løsepenge, når statsborgere er i den slags vanskeligheder. Hvis det er rigtigt, at den første tysker blev henrettet lørdag morgen og den anden en time senere, som hævdet, taler en del for, at det er religiøse fanatikere, altså i dette tilfælde talebanere, som står bag. En tysk radiojournalist i Kabul siger derimod, at en del tyder på, at den ene af tyskerne døde allerede fredag aften af udmattelse eller sygdom. I så fald kan gerningsmændene være stammefolk på jagt efter kontanter.

Gidsel meldes i live
Senere i går afviste en talsmand for det afghanske udenrigsministerium, at de to gidsler skulle være slået ihjel. »De informationer, vi har, går ud på, at det ene gidsel er død efter et hjertetilfælde, og det andet er i live,« sagde talsmanden.

Den tilsyneladende tragedie vil på ny opflamme den hjemlige diskussion om Tysklands militære indsats. Det er i givet fald de første drab på civile tyskere, begået af talebanere, siden tropper fra forbundsrepublikken ankom til landet. En stor del af den tyske offentlighed er i dag imod missionen, navnlig efter en række angreb, hvoraf nogle var dødelige, på forbundshærens soldater. Politisk er der imidlertid stadig bred opbakning til indsatsen fra de kristelige demokrater (CDU/CSU) over socialdemokraterne (SPD) til De Grønne. Kun det lille venstrefløjsparti Die Linke kræver en øjeblikkelig tilbagetrækning.

Regeringen, der består af CDU/CSU og SPD, er dog klar over, at den til tider uoverskuelige situation i Afghanistan kan føre til større indenrigspolitisk modstand. Merkel aflyste således lørdag morgen et sommerinterview med tysk TV, der skulle udsendes i aften. Før man ved mere i den ene eller den anden retning fra Kabul er der ingen ansvarlige i Tyskland, som i weekenden vil udtale sig i større omfang. På den måde har de tilsyneladende mord en politisk effekt, om end næppe som bortførerne havde ønsket sig.