Chile evakuerer 10.000 i frygt for vulkan

Over 10.000 chilenere skal evakueres fra Lago Ranco kommunen ved den aktive vulkan Puyehue-Cordón Caulle i det sydlige Chile.

Materiale fra vulkanens askesky breder sig, og den chilenske regering evakuerer nu en del af indbyggerne, som bor tæt ved. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIO SANTANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kommune med 10.098 indbyggere evakueres nu af frygt for det voldsomme vulkanudbrud i det sydlige Chile.

Lago Ranco ligger ca. 40 kilometer fra vulkanen Puyehue-Cordón Caulle, som for første gang i 50 år er i udbrud.

På grund af faren for, at det materiale, som vulkanen spyr, skal nå floderne i området, bliver indbyggerne i Lago Ranco nu evakueret, skriver den chilenske avis La Tercera.

Spredning af farligt stof

Beslutningen er taget på baggrund af en omfattende gennemgang, overvågning og teknisk analyse af det berørte område.

- Der er en risiko for sediment (stof, der frigøres, når sten nedbrydes; aske, red.), som kommer oppe fra vulkankæden, i områderne Riñinahue Alto og Riñinahue Bajo, siger indenrigsministeriets undersekretær Rodrigo Ubilla.

Evakueringen sker med hjælp fra det chilenske militær og politi for at undgå enhver form for nødsituation.

Pimsten, mudder og aske fra vulkanens askesky kan ende i de mange floder i området i det sydlige Chile og påvirke PH-værdien i vandet. De tekniske analyser har ikke vist tegn på lava, men på andet flydende pyroklastisk materiale.

- Afhængigt af strømmens hastighed, regner man med, at materialet muligvis kan nå lokaliteterne omkring middagstid i morgen (klokken 18 dansk tid, red.), siger Ubilla.

Vest for vulkanen ligger byen Osorno, som har knapt 160.000 indbyggere. Men askeskyen bevæger sig østover mod den argentinske grænse og kommer til at slå over mod nordøst, så indtil videre regner man ikke med, at det bliver nødvendigt at evakuere Osorno.


Vis Chilensk vulkan på et større kort