Cheney: Jeg er ved vejs ende

En mekanisk pumpe holder den tidligere vicepræsidents hjerte kørende, og på et tidspunkt skal han tage stilling til en hjertetransplantation.

Billede fra Cheneys velmagts- og vicepræsidentdage i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der gik et sug gennem det politiske USA, da tidligere vicepræsident Dick Cheney i november gik på scenen ved indvielsen af George W. Bush præsidentbiblioteket.

For det var ikke den skikkelse, som den amerikanske offentlighed var vant til; en skikkelse, som geometrisk i årtier havde været tegnet af cirkler; derimod var det en afmagret mand, som var aldret ti år på ti uger, og han gik langsomt og støttet af en træstok med gummidut for enden. Han lignede en patient, som ikke ville holde ret længe på Herlev Sygehus, og i et kommende TV-interview bruger Dick Cheney nu selv udtrykket »ved vejs ende«.

Billedserie: Dick Cheney

Den 69-årige Cheney har haft fem blodpropper, han har gennemgået bypass- og ballonoperationer, og han har fået indopereret en defibrillator, men sidste sommer gjorde hans hjerte alligevel knuder, og han fik indopereret en mekanisk pumpe, der holder hjertet kørende. Sådan en pumpe får man enten »som en permanent sidste udvej, eller som en midlertidig løsning, indtil man kan få foretaget en hjertetransplantation«, som lægen Lawrence Altman har forklaret i New York Times. Når man har en pumpe, har man ingen puls, for blodet strømmer konstant i stedet for i stød, oplyste Altman videre.

Siden har Cheney ikke udtalt sig om sin helbredstilstand, men i et kommende interview med NBC fortæller han, at han er klar over, at der ikke er meget mere kardiologisk hjælp at hente, og at han på et tidspunkt skal overveje en hjertetransplantation. »Jeg kan muligvis leve i flere år med en pumpe,« sagde han, »men på et eller andet tidspunkt skal jeg tage stilling til, om jeg vil have en hjertetransplantation.«

»En smule akavet«

I interviewet sagde han også, at en pumpe gjorde tilværelsen en kende mere besværlig. En ledning går fra pumpen og ud af kroppen og til en vest, som indeholder en kontrolfunktion og to batterier, der til sammen vejer omkring halvandet kilo.

»Det er en smule akavet at bevæge sig rundt med alt det udstyr. Men man vænner sig til det, og jeg er nået til det punkt, hvor jeg ikke spekulerer så meget over det længere,« sagde han.

I interviewet havde han i øvrigt både ris og ros til præsident Obama.

På den ene side mente han, at Obama kun ville sidde i én præsidentperiode, fordi hans »politik er upopulær«, og amerikanerne vil ikke have en præsident, der »giver regeringen mere magt og gør underskuddet større«. Omvendt var han tilfreds med Obamas udenrigspolitiske linje, og han noterede, at den nuværende præsident har videreført Bush-regeringens sikkerhedspolitik, bl.a. med Guantanamo.

Cheney bekræftede også en passage fra tidligere præsident Bushs nye memoir. Bush skriver, at Cheney op til valget i 2004 tilbød at træde tilbage, og det er korrekt, siger Cheney i interviewet - og han gjorde det, fordi han huskede, hvordan kritikere efter Bush seniors nederlag i 1992 sagde, at hvis han bare havde haft en anden vicepræsidentkandidat end Dan Quayle - så ville han være blevet genvalgt.

»Jeg ønskede ikke at trække præsidentens genvalgschancer ned,« siger Cheney i interviewet.