Cheney har aldrig sagt undskyld til skud-offer

Under en jagt i 2006 plantede vicepræsident Cheney 200 hagl i bryst, hals, skulder og ansigt på Harry Whittington, som i fem dage kæmpede for livet. Cheney har aldrig sagt undskyld.

Interviewet med skudofferet Whittington vil formentlig rippe op i en af de begivenheder, som Dick Cheney allerhelst vil glemme, og føre til en ny debat om, hvad der egentlig skete på jagten Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I februar 2006 var Harry Whittington få hårsbredder fra døden. Det var USA's vicepræsident, Dick Cheney, som var få hårsbredder fra at slå ham ihjel. Først nu fortæller Whittington, hvad der skete på den skæbnesvangre jagt, og han fortæller stadig ikke hele historien.

Det er han for meget gentleman til, skriver Washington Post, der har talt med den nu 82-årige top-republikaner i Texas. Den omfattende artikel rummer tre opsigtsvækkende nyheder:

* Jagtulykken var Dick Cheneys skyld.
Først hemmeligholdt Det Hvide Hus ulykken i 14 timer, derefter tørrede en talsmand ansvaret af på Whittington. ”Han gik ind i vicepræsidentens skudbane,” sagde talsmanden. Men det var ikke sandt. Det var næsten mørkt på skudtidspunktet, og Cheney fik øje på, hvad han mente var en vagtel. Han drejede sig pludseligt, overså Whittington, og han trykkede af.

Whittington fik 200 hagl i bryst, skulder, hals og ansigt, og en ekspert i jagtsikkerhed siger til Washington Post, at Cheney mindst ignorerede to helt essentielle jagtsikkerhedsregler.

* Whittington var endog meget tæt på at dø. Det lød dengang som om, at Whittington bare var kommet let til skade, men haglene havde bl.a. boret sig ind i hans hals og sat sig tæt på hjertet og hovedpulsåren, hans ene lunge faldt sammen, han fik en blodprop, og han måtte gennemgå fem dages intensive operationer, før han var uden for livsfare. I dag har han stadig 40 hagl siddende i ansigtet og brystet.

* Dick Cheney har aldrig sagt undskyld. Eller som avisen slutter artiklen med Whittington: ”Efter næsten fem år venter han stadig på at høre Dick Cheney sige undskyld.”

Artiklen er en alvorlig bet for vicepræsident Cheney, som ellers over det seneste halve år har gjort sig store anstrengelser for at reparere sit image som Bush-regeringens bøhmand. Et konservativt magasin skrev i sidste uge en lang portrætartikel, hvor alle myter om Cheney som regeringens dystre marionetfører blev afvist, og han fremstod nærmest som en gemytlig ældre statsmand, der bare bød sig til med gode råd i ny og næ.

Interviewet med Whittington vil formentlig over for offentligheden dementere det og rippe op i en af de begivenheder, som Cheney allerhelst vil glemme, og føre til en ny debat om, hvad der egentlig skete på jagten, bl.a.: Hvorfor blev ulykken forsøgt hemmeligholdt? Hvorfor gav Det Hvide Hus Whittington skylden?

Hvorfor tilbageholdt myndighederne, at Whittington var tæt på at dø? Hvorfor forsøgte politiet ikke at klarlægge, om Cheney var beruset på skudtidspunktet? Og – ikke mindst - hvorfor har Cheney aldrig sagt undskyld?

Læs Washington Posts artikel om sagen.