Chelsea Manning lækkede hundredtusindevis af filer - onsdag bliver hun løsladt

Chelsea Manning, der lækkede hundredtusindevis af filer om USA's handlinger i krigene i Afghanistan og Irak bliver løsladt fra fængslet i Kansas i morgen. Hun blev oprindeligt idømt 35 års fængsel, men præsident Barack Obama nedsatte straffen med over 28 år.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Chelsea Manning i 2010 lækkede hundredtusindvis af tophemmelige amerikanske militærdokumenter og diplomatiske hemmeligheder til Whistleblower organisationen Wikileaks indvarslede det en ny tid i international politik og efterretningsarbejde.

Dokumenterne og filerne viste blandt andet, hvordan amerikanske soldater dræbte civile i Irak og førte os ind i en tid, hvor efterretningstjenester og regeringer ikke længere kan være sikre på, at deres hemmeligheder er sikre. Det blev intensiveret yderligere med Edward Snowdens afsløringer af den amerikanske efterretningstjenestes overvågning.

Chelsea Manning, der dengang var mand med fornavnet Bradley havde som lavt rangerende militæranalytiker adgang til de hemmelige filer, og skrev senere i New York Times, at hun lækkede dokumenterne af kærlighed til sit land. Senere undskyldte hun, at have bragt liv i fare og forklarede, at hun befandt sig i en personlig krise over sin kønsidentitet i perioden. I 2013 blev hun idømt 35 års fængsel ved den amerikanske militærdomstol.

I fængslet skiftede Bradley Manning navn til Chelsea Manning og har kæmpet for at få lov til at skifte køn. Efter to selvmordsforsøg blev hormonbehandlingen indledt i 2015.

I en af sine sidste handlinger som siddende præsident besluttede Barack Obama, at Chelsea Manning skulle frigives allerede i maj måned i år i stedet for i 2045.

Præsident Trump har flere gange udtrykt utilfredshed med Obamas beslutning og beskyldt Manning for at være en forræder. Flere republikanere mener, at den nedsatte straf sender et farligt signal om, at man risikofrit kan røbe militærhemmeligheder der kan koste amerikanske tropper livet.

Chelsea Manning har gennem længere tid talt ned på sin Twitterprofil. Seneste tweet lyder:

»Two more days until the freedom of civilian life – to dage til frihed«.