Chef for alt det farlige

Medlemmer af Kinas Kommunistiske Parti skal tro mindre på spøgelser og dæmoner og mere på Marx og Lenin, formaner den frygtede hr. Qishan.

Illustration: Rasmus Meisler Fold sammen
Læs mere

I det officielle hierarki i Kinas Kommunistparti er Wang Qishan nummer seks. I praksis er han nok nærmere nummer to eller tre. Han er givetvis landets mest frygtede person, for selv om den 68-årige tidligere bankmand ser fredelig ud, bestyrer han en politisk portefølje, der gør ham ekstremt indflydelsesrig.

Han er chef for den enhed i partiet, der slår ned på korruption. Det gør han ved at sende sine medarbejdere ud i landet for at opsnuse uregelmæssigheder, hvorefter de ansvarlige bliver smidt ud af partiet og i nogle tilfælde idømt lange fængselsstraffe. Så Wang Qishans speciale er parti­disciplin – også i en bredere forstand end den jordnære materialisme, der kan friste svage og grådige sjæle. Han er heller ikke meget for forhold, der kan korrumpere partimedlemmernes ideologiske fundament. I en tale bragt i et partipolitisk tidsskrift raser han mod overtro i egne rækker.

»På nuværende tidspunkt tror nogle partimedlemmer og embedsmænd ikke på marxismen og leninismen, men de tror på spøgelser og overnaturlige væsener,« lyder det fra parti­bossen. I stedet for at følge partiledelsen følger nogle medlemmer personer, der menes at have overnaturlige kræfter, men den går ikke i et ateistisk kommunistparti.

Det kan lyde besynderligt, at en af Kinas og måske verdens mest magtfulde politikere bruger tid og energi på at jagte spøgelser, men i en kinesisk kontekst er det ikke overraskende. Kommunistpartiet har altid forbundet religion og folketro med et feudalt samfundssyn, der ikke stemmer overens med dets ideologi.

Så selv om Kina anerkender de fem religioner; protestantisme, katolicisme, islam, jødedom og taoisme, er det imod reglementerne at være medlem af partiet og samtidig være troende. Sagen er bare den, at reglerne langt fra altid bliver overholdt.

Qishans største fangst

I denne omgang er det de mere okkulte former for tilbedelse, der har vakt partiledelsens vrede. Og helt grebet ud af den blå luft er de advarende ord ikke. Særligt på landet i Kina findes der stadig traditioner og skikke, der involverer alt fra eksorcisme til dæmondyrkelse. Hi storier om åndemanere, der bliver afsløret som svindlere, dukker med jævne mellemrum op i de kinesiske medier. Det samme gør beretninger om partimedlemmer, der har overtrådt de disciplinære retningslinjer på området. Wang Qishans største fangst til dato er livstidsdommen givet til det tidligere medlem af partiets øverste ledelse, Zhou Yongkang. Han blev dømt for korruption, magtmisbrug og lækage af fortrolige dokumenter. De hemmelige dokumenter blev givet til en selv­udnævnt sandsiger kaldet »Vismanden fra Xinjiang«, der havde adskillige følgere i toppen af Kommunistpartiet.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina