Charlie Hebdo-blade sælges til tårnhøje priser på nettet

Eksemplarer af det franske satiremagasin sælges til høje beløb på nettet, hvor også »Je suis Charlie« t-shirts kan erhverves.

Knap 750.000 kr. Så høj er prisen på eBay, hvis man vil købe den udgave af Charlie Hebdo fra 2011, hvor magasinet omdøbte sig selv »Charia Hebdo« og havde profeten Muhammed som »gæsteredaktør«, skriver bt.dk.

Netop denne udgave skabte store kontroverser og var årsagen til, at Charlie Hebdos kontorer i 2011 blev ramt af en benzinbombe - dog uden nogen kom til skade.

Også udgaven fra 2006 af en grædende Muhammed, der under overskriften »Muhammed overvældet af fundamentalister«, mens han i en talebobbel siger »Det er hårdt at blive elsket af idioter«, sælges i dyre domme på eBay. Denne udgave udkom i forlængelse af Jyllands Postens profettegninger fra 2005, som satiremagasinet havde genoptrykt.

Allerede dagen efter terrorangrebet mod det franske satiremagasin, der kostede 12 mennesker livet, er folk begyndt at tjene store summer på det nu verdensberømte Charlie Hebdo, der i næste uge ekstraordinært udkommer i en million eksemplarer.

I kølvandet på terrorangrebet udtrykte eBay deres »dybeste kondolencer« med franskmændene, men en talsmand for handelstjenesten på nettet siger til den britiske avis The Independent, at man ikke kan forhindre denne slags udvikling:

»eBay er en åben handelsplads, som ikke pålægger restriktioner for varernes pris, men tillader sig rettigheden til at flytte varer, som er imod eBays principper og værdier. eBays hold vil fortsætte med at overvåge varer, som er relateret til denne tragedie for at sikrer, at de overholder vores retningslinjer.«

Kort tid efter terrorangrebet, som fandt sted onsdag ved middagstid i Paris, begyndte hashtagget #JeSuisCharlie« (»jeg er Charlie«, red.) at florere på sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram i sympati med ofrene.

De tre ord kunne også ses på skilte, båret af de mange tusinder af fremmødte, der siden onsdag har mødt op på prominente pladser i alverdens storbyer for at støtte op om retten til ytringsfrihed.

Nu er ordene så også at finde på t-shirts, man kan købe på nettet, blandt andet på det australske website Red Bubble, til omkring 150 kroner. Andre websites sælger »Je suis Charlie«-badges og klistermærker, skriver den franske udgave af Huffington Post.