Centraleuropa står under massive mængder vand

Enorme mængder regn har oversvømmet store dele af Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Det bringer ubehagelige minder frem om den såkaldte 100-årsoversvømmelse fra 2002.

Centraleuropa er ramt af massive oversvømmelser. Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Flere af Europas store floder er gået over deres bredder og har gjort tusinder hjemløse i Tjekkiet, Tyskland og Østrig, hvor rekordhøje vandstande forårsager omfattende ødelæggelser. I den sydtyske delstat Bayern blev to lig fundet i floden Donau, der i går stod højere omkring byen Passau, end det er målt i 500 år. 12,5 meter over normalniveauet.

I Tjekkiet har regnen skabt oversvømmelser i flere floder, og ifølge de tjekkiske medier er mindst fem mennesker omkommet i vandmasserne, mens flere er meldt savnet. Politiet er blevet sat ind for hjælpe, og tusinder af mennesker er blevet tvunget til at forlade deres huse for at bringe sig i sikkerhed. Dyrene i Prags zoologiske have er ligeledes blevet evakueret.

Mens vandstanden nogle steder menes at have toppet, og alarmberedskabet enkelte steder er blevet afblæst, så forbereder andre byer sig på endnu mere vand. I den slovakiske hovedstad Bratislava ventes en flodbølge fra Donau at ramme i morgen, oplyser det tyske nyhedsbureau dpa.I Tyskland er brandmænd fra hele landet udkommanderet til de berørte områder for at hjælpe indbyggerne og dæmme op for yderligere oversvømmelser. Også Elben har skabt alarmberedskab i delstaten Sachsen, hvor indenrigsministeren opfordrede borgerne i de ramte områder til at lade sig evakuere.

Prognosen lød i går på, at vandstanden i Elben et sted ventes at stige yderligere til 11,05 meter over normal vandstand, skriver Spiegel Online. Ved byen Dresden ventedes natten til i dag op til syv meters forhøjet vandstand, mens der andre steder som ved byen Zwickau meldtes om faldende vandstand og stabile diger.

Økonomisk hjælp på vej

I dele af Bayern i Sydtyskland stod gaderne i går under vand, skoler blev lukket, og drikkevandet i München blev tilsat klor. Ikke mindst mange landmænd er blevet efterladt med store skader, oplyser Tysklands landbrugsminister, Ilse Aigner (CSU). Regeringen i Bayern har lovet et hjælpeprogram til de berørte på 50 millioner euro – godt 1,1 milliard kroner.

I den østrigske by Schärding er 500 mennesker blevet tvunget til at forlade deres huse, og mange har mistet alt, fortæller byens borgmester til Spiegel Online.

Den tyske kansler Angela Merkel vil efter planen i dag rejse til Passau for at besigtige skaderne, og hun lovede i går hjælp i et uspecificeret omfang fra forbundsregeringen. Også EU-Kommissionen har stillet Tjekkiet, Tyskland og Østrig hjælp i udsigt. Landene kan søge om støtte fra den europæiske solidaritetsfond, hvis skaderne er store nok.

Politiets har advaret nysgerrige mod at forstyrre hjælpearbejdet og advarer også borgere mod at bevæge sig op på hustagene for at tage billeder af de dramatiske oversvømmelser.

Tyskland oplevede også en voldsom oversvømmelse i 2002. Dengang blev skaderne opgjort til næsten 100 milliarder kroner. Det blev kaldt en 100-årsoversvømmelse, og siden er der brugt store summer på at forhindre en gentagelse. Bayern har siden dengang brugt 12 milliarder kroner på at sikre sig mod oversvømmelser, skriver avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kulturskattene i Dresden skulle ifølge avisen Die Welt være sikret med pumper og beskyttelsesvægge.