CDU vil også snakke med De Grønne

De Grønne er klar til at snakke med CDU, men Angela Merkels mest sandsynlige næste regeringsmakker er SPD.

Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Dagen efter valget overvejer både det sejrende CDU og de tabende oppositionspartier SPD og De Grønne deres næste skridt. Valgets store sejrherre, kansler Angela Merkel, missede med få mandater det absolutte flertal i Forbundsdagen, men har endnu ikke kommenteret, hvordan hun vil føre forhandlingerne om den nødvendige koalition hen over midten. Én af Merkels stedfortrædere som CDU-formand, Armin Lachet, gør klart, at der ikke bare vil blive forhandlet med SPD men også talt med De Grønne.

"Om det er nok til en koalition, kan jeg overhovedet endnu ikke vurdere," siger Armin Lachet til tv-stationen RBB.

De Grønnes ene formand Cem Özdemir bekræfter, at der skal være sonderinger med CDU, men understreger ligesom Armin Lachet, at der er store forskelle mellem de to partier.

Mens Armin Lachet nævner De Grønnes skattepolitik, fremhæver Cem Özdemir CDUs ernergipolitik. SPD vil være en mere "bekvem" makker for CDU, siger han til tv-stationen Phoenix.

CDUs ledelse gik mandag i møde for at planlægge det kommende forhandlingsforløb. De fleste eksperter betegner af flere grunde en sort-rød regering som mere sandsynlig end en såkaldt sort-grøn alliance - opkaldt efter partiernes officielle partifarver. Begge oppositionspartier fik dårlige valgresultater, men der er ikke lagt op til et personopgør hos SPD. Partiet gik trods alt frem med 2,7 procent. Hos De Grønne er selvkritikken derimod åben, og Cem Özdemir lægger op til at ledelsen skal træde tilbage. Alene en sådan debat gør det vanskeligt for De Grønne at gå i regering.

CDUs Michael Fuchs, der tilhører partiets liberale erhvervsfløj, advarer sin partiledelse mod at acceptere skattestigninger i regeringsforhandlingerne og anbefaler klart en koalition med SPD frem for De Grønne.