CDU i internt skænderi om flygtninge

I Tyskland skændes ledende CDU-politikere om antallet af kommende flygtninge, mens landet forbereder sig på øget tilstrømning i 2015.

CDUs gruppeformand, Volker Kauder. Foto: John MacDougall/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Mens danske politikere forud for det kommende valg forlanger skærpede krav til asylansøgere, lyder der i øjeblikket ganske andre signaler fra den tyske regering. Ifølge de tyske kristendemokraters gruppeformand, Volker Kauder, skal tyskerne indstille sig på at modtage endnu flere flygtninge, særligt flygtninge fra den syriske borgerkrig.

»I Kurdistan lever fem millioner indbyggere side om side med en million flygtninge. I Tyskland har vi plads til at optage flere flygtninge. Det er en menneske­lighed, som vi bør have råd til, og som vi også har råd til at udvise,« siger Volker Kauder i et interview til tabloid­avisen BILD.

Kauder er dog omgående blevet modsagt af sin parti­fælle, indenrigsminister Thomas de Maizière, der fremhæver, at Tyskland siden begyndelsen af borgerkrigen i Syrien har modtaget i om­egnen af 100.000 mennesker fra den krigs­plagede region. Samtidig opfordrer den tyske indenrigs­minister til en ko­ordinering på europæisk niveau.

»Andre europæiske lande har modtaget et par enkelte hundrede. Vi har ikke grund til at bebrejde os selv,« siger de Maizière til TV-stationen ZDF. »Jeg støtter et europæisk program for optagelse af flygtninge fra Syrien og Irak. Det vil Tyskland også være en del af.«

300.000 asylansøgere i år

Kauders budskab er i særlig grad upopulært hos tyske delstats­politikere, der på grund af deres ansvar for at placere flygtninge og håndhæve udvisningsprocedurer peger på øgede omkostninger i forbindelse med et stigende antal asylansøgere i Tyskland.

Ifølge det tyske Bundesamt für Migration und Flüchtlinge ventes i omegnen af 300.000 flygtninge at søge om asyl i Tyskland i 2015. Det er det højeste antal i Tyskland siden 1994. Alene i 2014 søgte 202.834 mennesker asyl i Tyskland. Stigningen skyldes hovedsageligt konflikterne i Irak, Syrien og Ukraine.

Et øget antal asylansøgere vil med al sandsynlighed også føre til en stigning i antallet af udviste asylansøgere i Tyskland i 2015. Sidste år udviste de tyske myndigheder 10.884 afviste asylansøgere, hvilket er det højeste antal udvisninger siden 2006. Omtrent 100.000 afviste ansøgere opholder sig i øjeblikket på tålt ophold i Tyskland.

Kauder afviser imidlertid at allokere yderligere midler til de tyske delstater.

»Kommunerne og delstaterne får nu en milliard euro ekstra af forbundsstatens midler til at placere flygtninge. Det er mange penge. Hvis delstaterne ønsker flere midler, er de også nødt til at forøge deres anstrengelser og eksempelvis udvise afviste asylansøgere. Det er på­krævet, at alle sider anstrenger sig,« siger Volker Kauder til BILD.

Kauders udmelding kommer efter en påsat brand i en bygning i den østtyske by Tröglitz, der efter planen senere på året skulle huse 40 asylansøgere.

Det uopklarede brandattentat kostede ikke menneske­liv, men har vakt fornyet debat om tysk flygtninge- og asyl­politik.