Cataloniens flygtede eksleder er blevet løsladt

Cataloniens flygtede eksleder er løsladt i Belgien. Knust Trump fordømmer »forfærdeligt skyderi« i Texas. Saudiarabisk prins er omkommet i helikopterstyrt. Få overblikket over nattens nyheder her.

Cataloniens afsatte selvstyreleder, Carles Puigdemont, og fire tidligere ministre er blevet løsladt i Belgien. Løsladelserne sker på betingelse af, at Puigdemont og ministrene ikke forlader landet uden en dommers tilladelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommer i Belgien har løsladt Cataloniens flygtede eksleder

En belgisk undersøgelsesdommer har løsladt Cataloniens afsatte selvstyreleder, Carles Puigdemont, og fire tidligere ministre.

Det er sket kort efter midnat til mandag efter et ti timer langt retsmøde. Det oplyser den belgiske anklagemyndighed.

Løsladelserne sker på betingelse af, at Puigdemont og de fire tidligere ministre ikke forlader Belgien uden en dommers tilladelse.

Samtidig oplyser domstolen, at den catalanske eksleder og de fire andre skal møde op i retten inden for 15 dage.

- Næste skridt i sagen bliver, at de fem tiltalte skal stilles for en undersøgelsesdommer inden for de næste 15 dage, oplyser anklagemyndigheden i en erklæring.

Belgien har op til 60 dage til at afgøre, om de fem skal udleveres til Spanien.

Den afsatte catalanske leder og de fire eksministre havde søndag morgen kort efter klokken ni meldt sig selv til politiet i Belgien.

Det skete, efter at Spanien fredag havde udstedt en europæisk arrestordre på de fem.

Derefter lå deres videre skæbne i hænderne på en undersøgelsesdommer, der skulle træffe en beslutning om, hvad der videre skulle ske inden for 24 timer.

Den afsatte leder og de fire eksministre efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed ved en forfatningsstridig folkeafstemning 1. oktober. Den gjaldt regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Puigdemont og de fire tidligere ministre forlod Catalonien sidste mandag, da den spanske premierminister, Mariano Rajoy, havde afsat den catalanske regionale regering.

Det skete, fordi det catalanske parlament en uge inden havde erklæret uafhængighed af Spanien.

Rajoy har udskrevet valg til et nyt parlament i Catalonien 21. december.

Puigdemonts parti, PDeCAT, oplyste søndag, at det vil opstille ham som kandidat til valget.

/ritzau/Reuters

Ny tørn om klimaet to år efter Paris: Det skal diskuteres

Ganske som sædvanlig åbner FN mandag 6. november den årlige konference om klimaet på et dystert bagtæppe: Et stort antal ekstreme vejrhændelser på kloden og stadigt mere CO2 i atmosfæren.

I Sydeuropa har hedebølger og voldsomme skovbrande hærget de seneste måneder med hundreder af dødsofre til følge. Brølende orkaner har spredt død og ødelæggelse gennem Caribien.

Fænomener, der ifølge forskere til dels kan tilskrives et ændret klima.

Samtidig slår videnskabsfolk alarm over en rekordhøj mængde af klimagassen CO2 i luften.

403,3 milliontedele kuldioxid indeholder atmosfæren nu - det højeste tal i 800.000 år ifølge WMO, Verdens Meteorologiske Organisation.

Hovedopgaven på det to uger lange klimamøde COP23, der mandag indledes i Bonn, bliver at bringe den to år gamle klimaaftale fra Paris til at fungere fra 2020.

Uofficielt vil alle - regeringer, virksomheder og græsrødder - bore i konsekvenserne af, at Trump-regeringen vil trække USA ud af aftalen.

Det overordnede mål i Parisaftalen er at bremse Jordens opvarmning ved maksimalt 1,5-2 grader over førindustrielt niveau.

Vi har allerede opbrugt næsten 1 grad, og Parisaftalen er da også helt utilstrækkelig til at nå målet.

Selv hvis alle lande gør, hvad de har lovet, vil CO2-reduktionerne kun levere en tredjedel af det nødvendige, og kloden vil have kurs mod et klima, der er mindst tre grader varmere i år 2100.

Sådan lød konklusionen fra FN's miljøprogram i tirsdags.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deltager i COP23 fra 14. til 16. november.

- Danmark vil på mødet være meget optaget af at genbekræfte Parisaftalen, som nu er ratificeret af 169 ud af 197 lande. Og jeg vil bruge mine kræfter på at være det gode, grønne danske eksempel, siger han.

Der ligger i aftalen fra Paris et potentiale for grønne investeringer på 13.000 milliarder dollar frem mod 2030, pointerer Lilleholt.

Formand for COP23 i Bonn er Stillehavs-øen Fiji. Dermed er det første gang, en af de udsatte østater skal lede FN's klimamøder.

Rådgiver Jens Mattias Clausen fra Greenpeace beskylder den danske regering for at bevæge sig i den forkerte retning som "klimamæssig spøgelsesbilist".

- Statsministeren holder skåltaler på den internationale scene, mens politikken hjemme peger i retning af, at danskerne skal købe flere biler, Nordsøen tømmes for olie og gas, og de tungeste forurenere slippe billigere, siger Jens Mattias Clausen.

/ritzau/

Saudiarabisk prins er omkommet i helikopterstyrt

En højtstående saudiarabisk prins er sammen med syv andre personer omkommet i et helikopterstyrt søndag i den sydlige del af Saudi-Arabien tæt på grænsen til det krigsramte Yemen.

Det bekræfter indenrigsministeriet i Saudi-Arabien tidligt mandag ifølge nyhedsbureauet AP.

Den statslige tv-station i landet omtalte ulykken allerede søndag aften ifølge andre nyhedsbureauer.

Den dræbte prins, Mansour bin Muqrin, var viceguvernør i provinsen Asir og søn af prins Muqrin bin Abdulaziz, der i 2015 blev fjernet som kronprins af sin halvbror kong Salman.

Samtlige om bord på helikopteren, deriblandt flere embedsfolk, menes at være omkommet i ulykken, der fandt sted cirka 840 kilometer sydvest for hovedstaden Riyadh.

Prins Mansour var ifølge AP på en rundtur for at besigtige en række projekter nær byen Abha, da helikopteren styrtede ned.

Sikkerhedsmyndighederne har ikke sagt noget om årsagen til ulykken, men oplyser, at en eftersøgning af vraget er i gang.

Det vides således ikke, om helikopteren er blevet skudt ned.

Saudi-Arabien har siden 2015 anført en militærkoalition, som fra luften bomber Houthi-bevægelsen i Yemen.

Militante bevægelser som al-Qaeda og Islamisk Stat (IS) menes også at indtage væsentlige roller i det uroplagede Yemen.

Ulykken er ikke kommenteret fra officiel side af Houti-oprørerne i Yemen ifølge AP.

Lørdag skød militæret i Saudi-Arabien et missil ned nær den internationale lufthavn i Riyadh. Missilet blev ifølge AFP affyret fra Yemen.

Helikopterstyrtet kommer, efter at 11 saudiarabiske prinser, fire siddende ministre samt adskillige tidligere ministre lørdag blev sendt bag tremmer.

Anholdelserne blev foretaget af landets nye antikorruptionsenhed, som Saudi-Arabiens kong Salman har sat sin søn i spidsen for.

/ritzau/

Bevæbnet mand dræber 26 under gudstjeneste i Texas

En sortklædt mand bevæbnet med en automatriffel åbnede søndag formiddag lokal tid ild mod kirkegængere i den lille by Sutherland Springs i den amerikanske delstat Texas.

26 er foreløbig bekræftet omkommet, og 20 meldes såret i USA's seneste masseskyderi.

Myndighederne har endnu ikke bekræftet gerningsmandens identitet. Foreløbig har politiet beskrevet gerningsmanden som "en ung, hvid mand - måske i sine tidlige 20'ere".

Han bar en skudsikker vest under angrebet og blev fundet død i sin flugtbil kort efter.

Ofrene, der var i alderen 5 til 72 år, befandt sig i First Baptist Church i Sutherland Springs, der er en by med cirka 400 indbyggere omkring 50 kilometer sydøst for San Antonio.

Gerningsmanden åbnede ild uden for kirken, inden han gik ind og fortsatte skyderiet mod de omkring 50 fremmødte ved gudstjenesten.

- Da han forlod kirken, greb en lokal indbygger sin riffel og begyndte at skyde mod den mistænkte, siger Freeman Martin, talsmand for de regionale beredskabsmyndigheder i Texas.

- Den mistænkte smed sin riffel, som var en Ruger AR automatriffel, og flygtede fra kirken. Vores lokale borger fulgte efter den mistænkte, tilføjer talsmanden.

Politiet fandt kort efter den formodede gerningsmand død i flugtbilen, som var kørt galt på grænsen mellem de to amter Wilson og Guadalupe.

Det er stadig uvist, om den formodede gerningsmand skød sig selv, eller om han blev dræbt af den civile mand.

Politiet fandt efterfølgende adskillige våben i flugtbilen.

- Vi har adskillige gerningssteder. Vi har kirken, uden for kirken. Vi har det sted, hvor den mistænktes bil blev fundet, siger Freeman Martin.

Han tilføjer, at politiet i øjeblikket er ved at undersøge gerningsmandens baggrund.

Ifølge flere amerikanske medier er den formodede gerningsmand en 26-årig mand med en fortid i flyvevåbnet.

Han skulle være blevet smidt ud af flyvevåbnet i 2014, efter at have været stillet for en krigsret.

ritzau/Reuters

Knust Trump fordømmer forfærdeligt skyderi i Texas

USA's præsident, Donald Trump, fordømmer det, som han beskriver som "et forfærdeligt skyderi" i en lille amerikansk by i Texas.

- Ord er ikke tilstrækkelige til at udtrykke den smerte og sorg, vi alle føler for ofrene, siger Donald Trump under et officielt besøg i Japan mandag.

- Denne ondsindede handling skete, mens ofrene og deres familier var til stede for at tilbede. Vores hjerter er knuste, tilføjer præsidenten.

Politiet kender endnu ikke motivet bag skyderiet i Texas.

Donald Trump opfordrer nu amerikanerne til at stå sammen.

- Vi står sammen. Vi går arm i arm. Gennem tårerne og sorgen står vi stærkt, siger Donald Trump.

Også Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har fulgt med i de makabre begivenheder i Texas.

- Uskyldige borgere, der dyrker deres tro, angribes brutalt. Forfærdeligt. I dag er min sympati med Texas, skriver han på Twitter.

Ifølge to kilder med kendskab til efterforskningen var det en 26-årig mand med en fortid i det amerikanske luftvåben, der stod bag angrebet.

Ofrene for angrebet var i alderen fra 5 til 72 år, oplyser guvernør i Texas Greg Abbott.

Han kalder søndagens angreb for "det dødeligste masseskyderi i Texas' historie".

/ritzau/AFP

LÆS MERE