Catalonien indstiller uafhængigheds-kampagne

Afgørelsen fra Spaniens forfatningsdomstol, der fastslår, at en folkeafstemning om selvstændighed er ugyldig og ulovlig, får det catalanske regeringsparti til at indstille sin kampagne om afstemning 9. november.

Demonstranter for selvstændighed samlet i Barcelona. Den catalanske lokalregering har annulleret planerne om en afstemning om selvstændighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSEP LAGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Den catalanske lokalregering under ledelse af Arthur Mas har tirsdag meddelt, at den indstiller sin kampagne for den folkeafstemning, der er berammet til 9. november, hvor catalanerne efter planen kan stemme om, hvorvidt de ønsker selvstændighed fra Spanien.

Lokalregeringens skridt kommer efter, at den spanske forfatningsdomstol mandag besluttede, at en folkeafstemning om selvstændighed vil være ugyldig og i strid med den spanske forfatning. Her hedder det blandt andet, at i spørgsmål om selvstændighed skal alle spaniere høres.

Ifølge avisen The Wall Street Journal har talsmanden for regeringen i Catalonien, Francesc Homs, tirsdag meddelt, at suspenderingen af kampagnen skal ses som midlertidig, og at lokalregeringen vil appellere forfatningsdomstolens afgørelse.

Talsmanden tilføjer, at man ikke kan eller vil forhindre private i at føre kampagnen for afstemningen videre.

Den catalanske afdeling af det nationale regeringsparti, Partido Popular, har ifølge The Wall Street Journal truet med, at anmelde den catalanske regeringsleder, Arthur Mas, for misbrug af offentlige midler, der går til kampagneformål. Partido Popular med premierminister Mariano Rajoy i spidsen er indædt modstander af tanken om et selvstændigt Catalonien.

Tilhængerne af selvstændighed, der er organiseret i Den Catalanske Nationalforsamling, har dog ikke ladet sig slå ud og planlægger stormøder rundt om i regionen og dør-til-dør kampagner, der skal få catalanerne til stemmeurnerne 9. november.