Catalanerne skal alligevel stemme om uafhængighed

Først blev de glade i Madrid over aflysning, men så slog selvstyretilhængerne i nordspanske Catalonien igen og har besluttet at holde vejledende afstemning om uafhængighed som planlagt 9. november.

Nedtællingen til folkeafstemningen 9. november er i fuld gang på en bygning i Barcelona. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SPANIEN: Vælgerne i den nordspanske region Catalonien skal alligevel til stemmeurnerne 9. november for at stemme for eller imod selvstændighed fra Spanien.

Præsidenten for den catalanske lokalregering, Artur Mas, der står i spidsen for selvstyrebevægelsen, siger ifølge Reuters, at en vejledende folkeafstemning vil finde sted 9. november som planlagt.

For et par uger siden erklærede den spanske højesteret en allerede planlagt bindende folkeafstemning for forfatningsstridig, men nu har Artur Mas ændret afstemningen til at være vejledende, og dermed ikke forfatningsstridig.

Regionen, der er Spaniens rigeste og har 7,5 millioner indbyggere og Barcelona som hovedby, har i forvejen udstrakt autonomi. Blandt tilhængerne af selvstyre er det klart opfattelsen, at regionen bidrager langt mere til den samlede spanske økonomi, end den får tilbage i form af tilskud. Og det er - sammen med kulturforskelle, et eget sprog og nationalistiske strømninger - med at til nære selvstændighedstrangen.

I Madrid har den nationale regering gjort alt for at hindre den folkeafstemning, som catalanerne først havde i støbeskeen, og som skulle anses for bindende. Og da det mandag aften forlød, at afstemningen helt var aflyst, var der glæde blandt de politiske ledere i Madrid. Premierminister Mariano Rajoy udbrød endda, at det var »fremragende nyt«.

Men som Artur Mass senere tirsdag morgen erklærede:

»Somme tider varer den slags nyheder kun få timer.«

Ifølge BBC var der natten til tirsdag højdramatiske møder i regeringsbygningen i Barcelona, hvor Artur Mas har presset på for at gennemføre en vejledende afstemning, og derfor kunne han tirsdag morgen også erklære:

»Afstemningen 9. november skal betragtes som en foreløbig afstemning før den endelige.«

Den kommende afstemning kommer ifølge Artur Mas til at følge procedurerne ligesom ved en normal national afstemning, skriver BBC.

Valglokalerne etableres i Cataloniens egne offentlige bygninger, så det ikke skulle blive nødvendigt med støtte fra den spanske regering, hvad den helt givet også vil afslå.

»Den catalonske regering har ret til at spørge offentligheden om, hvad den mener,« lyder det fra Artur Mas.

Alle over 16 år i Catalonien har stemmeret.