Carter: Israel har 150 atomvåben

Den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter er ved en fortalelse kommet til at sætte tal på Israels uofficielle atomarsenal.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»USA har over 12.000 atomvåben, Sovjetunionen (Rusland red) har omkring det samme, Storbritannien og Frankrig har flere hundrede, og Israel har 150 eller flere,« konstaterede den nu 83-årige ekspræsident ved en litteraturfestival i Wales.

Bemærkningen faldt ifølge BBC i forbindelse med et spørgsmål om, hvordan USA skal forholde sig til et muligt atombevæbnet Iran.

Hertil svarede Carter, at et hvilket som helst land med atomvåben står over for en meget stor overmagt.

Mens de øvrige nævnte lande alle er officielle atommagter, har Israel aldrig åbent meldt ud om deres atomarsenal. I senere år har både amerikanske politikere og Israels premierminister Ehud Olmert godt nok i kommentarer inkluderet Israel på lister over atomvæbnede stater.

Men det har aldrig været i form af en officiel melding, og der er aldrig sat antal på.

Den tidligere chef for den israelske efterretningstjeneste, Aharon Zeevi-Farkash var da også hurtigt ude og kaldte Carters kommentar for »uansvarlig«.

Israel-kritiker

Jimmy Carter, som ikke har ønsket at udtale sig mere i sagen, er kendt for sin kritik af Israels behandling af palæstinenserne.

Han anerkender Israels ret til at eksistere. Men samtidig har han også betegnet den humanitære situation blandt palæstinenserne som en »forbrydelse mod menneskerettighederne«.

Carter vandt Nobels fredspris i 2002, og tilbage i 1979 var han mægler for den egyptisk-israelske fredsaftale.