Caribien er ramt på livsgrundlaget

»Det her kommer til at tage år. Vi skal til at genopbygge hele øen, hele økonomien,« siger det tidligere medlem af det lokale parlament, Trevor Walker. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAMIL LAGE

GUSTAVIA, St. Barthélemy: Tempoen er hektisk. Indbyggere med skovle rydder op i gaderne. Lastbiler belæsset med resterne af de stormomsuste træer buldrer frem og tilbage gennem de smalle gader. Grupper af bygningsarbejdere rydder væltede telefonpæle og murbrokker efter huse og forretninger i bestræbelsen på at genrejse livsgrundlaget for denne lille, caribiske ø – turismen.

Indbyggerne på St. Barthélemy ved alle, at der ikke er nogen vej uden om, hvad enten de arbejder i øens restauranter, bygger huse eller fisker i det omgivende hav. Og orkanen Irma nøjedes ikke med at hærge øerne i Caribien og koste op mod 40 mennesker livet, den satte også et voldsomt stød ind mod den branche, som så mange i området er afhængige af.

»Vi har ikke noget valg,« siger fiskeren Jordan Laplace, hvis familie har boet på øen i generationer. »Turismen er den eneste måde, vi kan overleve på. Vi har ikke noget andet.«

Orkanen væltede hoteller, eroderede strande og forvandlede lystbådhavne til kirkegårde for løsrevne både. De ramte øer forsøger stadig at få et overblik over, hvordan eller ligefrem hvorvidt de vil være i stand til at genopbygge deres samfund til de turistmagneter, de var forud for Irma.

Foto: YAMIL LAGE.

Der står meget på spil. Rejser og turisme tegner sig for en højere andel af Caribiens samlede nationalprodukt end i nogen anden region i verden, hvis man skal tro World Travel & Tourism Council. Branchen tegner sig alene for 2,3 millioner jobs.

De hårdest ramte områder, såsom Anguilla, De Britiske og De Amerikanske Jomfruøer samt St. Martin, har alle en stor og livsvigtig turistøkonomi.

Og nogle af dem har lang vej endnu, før følgerne af orkanen er overvundet, måske ligefrem år. Anslået 95 procent af bebyggelserne på øen Barbuda blev alvorligt beskadiget eller regulært ødelagt, mens store områder på St. Martin og Anguilla praktisk taget er ubeboelige i dag – ikke kun fordi tagene er skrællet af husene som lågene af sardindåser, mens verandaerne er splintret til træflis, men også på grund af manglen på fødevarer og rent drikkevand.

Det er i runde tal 90 procent af St. Martins økonomi, der er direkte eller indirekte afhængig af turistbranchen, fortæller Jénovéfa Eche, der arbejder på øens turistkontor i Paris. Og ødelæggelserne andrager cirka 8,8 milliarder kroner, vurderer hun.

»Det her vil vare måneder, år, inden vi så nogenlunde har genoprettet vores normale udseende.«

Foto: YAMIL LAGE.

Turisme = hård valuta

Men inden genopbygningen af turistindustrien kan påbegyndes, er der mange mere påtrængende problemer, som kræver opmærksomhed: det gælder genetablering af telefonvæsnet og elnettet, en sikring af rent drikkevand og en genåbningen af havne og lufthavne.

Barbuda havde inden orkanen omkring 100 hotelværelser og var således kun en beskeden bidragsyder til regionens turistøkonomi. Men de lokale forretningsfolk og arbejdere, som var afhængige af denne stadige strøm af turister går nu en usikker fremtid i møde.

»Alle hotellerne er blevet alvorligt ødelagt,« siger det tidligere medlem af det lokale parlament, Trevor Walker. »Det her kommer til at tage år. Vi skal til at genopbygge hele øen, hele økonomien.«

I Cuba kan de langvarige eftervirkninger af orkanen vise sig at blive endnu mere alvorlige. Den hårdest ramte del af Cuba rummer en stor del af østatens turistøkonomi, og denne tegner sig igen for en stor del af det kommunistiske styres indtægter i hård valuta.

Orkanen gik hårdt ud over snesevis af hoteller på Cayo Coco og Cayo Romero, begge små øer ud for Cubas nordkyst. De små øers fælles lufthavn ligger uanvendelig hen efter Irmas hærgen.

Tidligere på ugen anerkendte præsident Raúl Castro vigtigheden af denne sektors bidrag til den cubanske økonomi og lovede ved samme lejlighed, at hotellerne vil blive genopbygget forud for den vigtige vintersæson mellem december og april.

Samme dag bekendtgjorde regeringen i Havana, at orkanen havde kostet ti liv på Cuba, og dermed er det samlede antal ofre for Irma oppe på mindst 37.

Foto: YAMIL LAGE.

Oversættelse: Lars Rosenkvist