Canadas Trudeau er landet i en politisk krise om bestikkelse – og nu har hans minister sagt op

En sag om bestikkelse kan få politiske konsekvenser for Canadas premierminister Justin Trudeau, efter at hans tidligere indenrigsminister har sagt op og hyret en advokat.

Kanadas premierminister, Justin Trudeau. Foto REUTERS/Shannon VanRaes Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon VanRaes/Reuters/Ritzau Scanpix

Justin Trudeau er i stormvejr.

På få dage er den canadiske premierminister blevet kastet ind i en så alvorlig politisk skandale, at hans tidligere indenrigsminister er trådt tilbage, og Canadas uafhængige etikkommision vil iværksætte en undersøgelse af hans kontor.

I sidste uge afslørede den canadiske avis Globe and Mail nemlig, at premierministerens kontor havde forsøgt at bremse en retssag mod et canadisk ingeniørfirma. Firmaet var sigtet for at have bestukket sig til byggekontrakter under Gaddafis regime i Libyen, inden det faldt i 2011.

Ifølge Globe and Mail havde Trudeaus kontor angiveligt forsøgt at presse Canadas daværende indenrigsminister Jody Wilson-Raybould til at lade firmaet slippe med en bøde i stedet. Siden det skete, har en ministerrokade gjort Jody Wilson-Raybould til minister for veteraner.

Men efter afsløringerne har hun meldt sin tilbagetræden – dog uden at kommentere sagen i medierne. I stedet har hun i et åbent brev til Trudeau forklaret, at hun nu har hyret en advokat til at rådgive sig om, hvad hun »lovligt kan tillade sig« at sige.

Over for pressen har Justin Trudeau virket nærmest målløs. Han har forklaret, at han er »forvirret«, »overrasket« og »skuffet« over ministerens opsigelse.

»Lad mig være meget klar. Vores regering har gjort sit job ordentligt og ifølge reglerne,« har han sagt siden afsløringerne i Globe and Mail, skriver Washington Post.

Han siger i øvrigt, at Jody Wilson-Raybould aldrig har henvendt sig til ham med bekymringer om, hvordan regeringen tacklede sagen mod det canadiske byggefirma.

»Det var hendes ansvar at komme direkte til mig og understrege det,« siger han ifølge Washington Post:

»For at være ærlig forstår jeg ikke rigtigt, hvorfor Jody Wilson-Raybould har truffet den beslutning.«

Globe and Mails afsløring – som er baseret på unavngivne kilder – skildrer, hvordan Trudeaus kontor har presset den tidligere indenrigsminister til at blande sig i sagen mod det canadiske byggefirma ved navn SNC-Lavalin.

Ansatte fra premierministerens kontor har angiveligt ønsket, at firmaet skulle skånes for en kriminalsag om korruption og bestikkelse, og i stedet nøjes med at betale erstatning. Trudeau nægter selv at have haft kendskab til dette.

Hvis SNC-Lavalin blev dømt i en kriminalsag, ville det ramme firmaet hårdt – og betyde, at det ikke måtte påtage sig byggeopgaver for staten. Firmaet holder 3.400 mennesker i beskæftigelse i Quebec alene og har 9.000 ansatte på landsplan. Internationalt har firmaet 50.000 ansatte, skriver Washington Post.

Mandag annoncerede formanden for Canadas uafhængige etiske kommission, at han ville igangsætte en undersøgelse mod Trudeaus kontor.

Den har Justin Trudeau budt velkommen, skriver BBC. Da undersøgelsen blev annonceret, sagde premierministeren, at intet uetisk var foregået i regeringen, og at det faktum, at Wilson-Raybould fortsat var minister, talte for sig selv.

»I dag taler hendes opsigelse for sig selv,« siger Andrew Scheer, konservativ leder for oppositionen, til Washington Post.

Sagen kan ramme premierministeren hårdt. Når canadierne går til valg i oktober, spår flere eksperter, at den nuværende skandale kan komme til at koste ham sejren.

»Det her er en større skandale for regeringen end næsten alle andre, der har været indtil nu,« siger Richard Johnson, valgekspert og professor ved University of British Columbia, til Reuters.