Canadas svar på Kennedy-klanen

Faderen var en karismatisk politiker, der dominerede og fascinerede den canadiske bevidsthed i en menneskealder. Nu er sønnen selv valgt til premierminister og kan vende tilbage til barndomshjemmet.

Justin Trudeau fejede al modstand til side og kan sammen med sin kone, den tidligere TV-vært Sophie Grégoire, flytte ind i sit barndomshjem, premierminister-boligen. Foto: Nicholas Kamm/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flyver man til Montreal, lander man med stor sandsynlighed i Pierre Elliott Trudeau International Airport.

Lufthavnen er opkaldt efter den karismatiske premierminister, som gennem 20 år dominerede den politiske scene i en grad, der hverken før eller siden er set i Canada. Pierre Trudeau var en stjerne, omstridt og ombejlet, men altid i centrum for mediernes »Trudeaumania«.

Mens Trudeau var regeringschef, fødte hans purunge kone juledag 1971 sønnen Justin, der således fik en barndom i premierministerens embedsbolig, 24 Sussex Drive, Ottawa. Der var stor og vedholdende offentlig bevågenhed, og en sammenligning med Kennedy-familien syd for grænsen lå lige for: Karismatisk politiker med smuk kone af god familie, dertil fotogene børn.

Justin Trudeau trak sig dog ud af mediernes lys og studerede engelsk og fransk litteratur ved Montreals McGill University, inden han slog sig ned på Stillehavskysten som gymnasielærer.

Medierne fik igen et glimt af Justin Trudeau, da hans bror døde i en lavine i 1998, og igen to år senere, da han holdt talen ved sin fars begravelse.

Men først i 2007 valgte han at træde ind i politik som parlamentskandidat i en kreds i Montreal, der ikke havde tradition for at sende en liberal til Ottawa. Og i 2013 blev han formand for det liberale parti – næsten præcis 45 år efter, at hans far havde vundet samme post.

Politikeren Justin Trudeau

De konservative valgte at udskrive parlaments­valget 2015 i god tid og satse på en lang valgkamp. Det var en taktisk øvelse, der især var lagt an på at demonstrere for de canadiske vælgere, at den uprøvede Trudeau »simpelthen ikke var parat,« som et konservativt valgslogan lød.

Men Trudeau viste sig lige så dygtig som sin far, når det gjaldt at tiltrække sig vælgernes opmærksomhed, og hans optræden under valgkampen blev stadig mere selvsikker. Den 43-årige Trudeau er 1,88 m høj og atletisk af bygning – han dyrker boksning og snowboard – og han brugte sin fysik under valgkampen og syntes somme tider nærmest at svæve over sit beundrende publikum.

Hans platform var omhyggeligt kalibreret til den canadiske middelklasse med løfter om skattelettelser til almindelige mennesker og en ditto stigning for indtægter over 200.000 dollar. Dertil bedre hjælp til børnefamilier og øgede investeringer i infra­struktur, der skal give arbejdspladser og økonomisk aktivitet.

Ét langt triumftog

Og sejren ved mandagens valg var aldrig i fare. Fra valgkampens begyndelse spåede alle spinatfugle et tæt løb mellem de tre store partier, men valget blev ét langt triumftog for de liberale: Da resultaterne begyndte at løbe ind fra det østlige Canada, viste det sig, at de liberale havde vundet alle 32 mandater ved atlanterhavskysten. Og mønsteret fortsatte dagen igennem over de seks tidszoner til Stillehavet og storbyen Vancouver.

Næste skridt bliver at aflægge ed hos general­guvernøren, der er det britiske Common­wealths repræsentant i Canada. Så kan Trudeau flytte tilbage til barndomshjemmet i Ottawas regeringskvarter sammen med sin kone, Sophie Grégoire.

Og her er måske det punkt, hvor han adskiller sig markant fra sin far: Pierre Trudeau var kendt som en damernes ven med velpublicerede forhold til kvinder som Barbra Streisand og Bianca Jagger.

Justin Trudeau har omvendt kendt sin kone siden barndommen, da hun var skole­kammerat med hans nu afdøde bror. De har tre børn på otte, seks og halvandet år, så der kommer igen småfolk i 24, Sussex Drive.