Canada trækker sig ud af Kyoto-aftale

Canadas regering ser ikke nogen idé i CO2-reduktioner, så længe Kina og USA er uden juridiske bindinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Canada trækker sig ud af Kyoto-aftalen, som skal modvirke klimaforandring, siger landets miljøminister, Peter Kent.

- Vi gør brug af vores legale ret til officielt at trække os ud af Kyoto-aftalen, siger Kent til journalister efter sin hjemvenden fra FN's klimakonference i Durban.

Canada bliver det første land, som forlader klimaaftalen. I Kyoto-protokollen påtog Canada sig at reducere landets udslip af CO2 med seks procent i forhold til niveauet 1990 til 2012. Udslippet er imidlertid reelt vokset, og Canada slipper nu for at betale strafafgifter, da det forlader aftalen.

Canada har tidligere sagt, at det ikke ser nogen idé med reduktioner, så længe store forureningslande som Kina, Indien og USA ikke er bundet af juridisk bindende aftaler.

Den konservative regering i Ottawa under premierminister Stephen Harper siger, at den støtter en ny global aftale, men den insisterer på, at den må omfatte alle lande, deriblandt Kina og Indien. Det var landets tidligere liberale regering, som underskrev Kyoto-protokollen.

Også Rusland og Japan siger, at de ikke vil forlænge deres forpligtelser i forhold til Kyoto-protokollen, som står til at udløbe i 2012.

I Durban gav en række af deltagerne tilsagn om at forlænge Kyoto-protokollen i løbet af 2012. Udspillet er en del af en række tiltag, der skal bane vej for en juridisk bindende global klimaaftale senest i 2015.

Afslutningen på Durban-klimakonferencen er, at de 194 deltagende nationer er blevet enige om en køreplan, der kan sikre indgåelsen af en global aftale 2015. Aftalen skal træde i kraft i 2020.

EU har erklæret, at Unionen er klar til at vedtage nye Kyoto-forpligtelser for at 2015-klimaaftalen kan blive til noget. Det er sandsynligt, at en række lande, herunder Norge, New Zealand og Schweiz følger trop.

/ritzau/AFP