Canada oplever den globale opvarmning i dobbelttempo

I Canada er de gennemsnitlige temperaturer steget dobbelt så hurtigt som i resten af verden, viser ny rapport.

Den 15. marts indtog tusindvis af demonstranter gaderne i Montreal for at protestere mod klimaforandringer. Martin Ouellet-Diotte/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ottawa. I Canada går den globale opvarmning dobbelt så hurtigt som i resten af verden. Særligt i den nordlige del af landet stiger temperaturerne i hastigt tempo.

Det viser en ny rapport fra den canadiske regering, som bliver udgivet tirsdag, skriver lokale medier. Rapporten udgives af regeringskontoret for miljø- og klimaforandringer.

De gennemsnitlige temperaturer i Canada er steget med 1,7 grader siden 1948.

Det er omkring det dobbelte af den gennemsnitlige temperaturstigning på verdensplan, som ligger på 0,8 grader.

- Og temperaturerne vil stige yderligere i fremtiden som følge af menneskelig aktivitet, står der i rapporten.

I den nordlige del af landet nær den nordlige polarcirkel står det endnu værre til. Her er temperaturerne steget med 2,3 grader i samme tidsperiode.

De drastiske temperaturstigninger kan få en lang række konsekvenser, lyder det i rapporten.

Herunder en smeltende iskappe, stigende vandstande, oversvømmelser, hedebølger og et øget antal skovbrande.

- Scenariet med en begrænset temperaturstigning kan kun lade sig gøre, hvis Canada og resten af verden reducerer CO2-udledningen til nulpunktet tidligt i den anden halvdel af dette århundrede, advarer rapporten.

Canadas liberale regering med premierminister Justin Trudeau i spidsen har gjort klimaudfordringerne til en af regeringens vigtigste politiske prioriteter.

Mandag indførte regeringen en særlig skat for udledning af drivhusgasser. Den bliver pålagt fire af landets provinser, som ifølge regeringen ikke har taget problemet seriøst nok.

Som en del af Parisaftalen fra 2015 forpligtede Canada sig til at reducere landets udledning af drivhusgasser med 30 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 2005.

/ritzau/AFP