Canada lovliggør aktiv dødshjælp

En ny dom gør det muligt for canadierne at få hjælp til at dø, og de behøver ikke være døende for at få aktiv dødshjælp.

Arkivfoto. Canadisk regering omstøder forbud mod aktiv dødshjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag har den canadiske højesteret omstødt et forbud mod aktiv dødshjælp, som har været gældende siden 1993.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at dommen gør det muligt for personer, der lider af en uhelbredelig sygdom, at få hjælp til at dø. Dommen understreger, at man godt kan få aktiv dødshjælp uden at være døende.

Debatten om aktiv dødshjælp har været og er stadig et brandvarmt tema i Canada - ligesom det er i Danmark og i mange andre lande.

Højesteret i Canada har bestemt, at forbuddet først fjernes om et år, da man vil give politikerne mulighed for i den mellemliggende periode at få lovgivningen på plads.

Det er to kvinder, som har rejst sagen. Begge kvinder, der i dag er døde, led af invaliderende sygdomme og ønskede at få hjælp til at dø. Den ene rejste til Schweiz, hvor aktiv dødshjælp er lovligt, for at få hjælp til at afslutte livet.

Grace Pastine fra organisationen B.C. Civil Liberties Association glæder sig over fredagens dom.

»Det er en utrolig dag. Aktiv dødshjælp anerkendes nu for, hvad det er: En medicinsk måde, der kan befri den enkelte for en ubærlig lidelse,« siger hun.

Det canadiske parlament kan omstøde dommen, men ifølge Reuters er det usandsynligt, at det kommer til at ske.