Canada advarer Iran efter flykatastrofe: Verden ser på

Dele fra det fly, der styrtede ned i Iran onsdag, er blevet flyttet til en hangar, fortæller udenrigsminister.

Ifølge Canadas udenrigsminister, François-Philippe Champagne (til højre), er nogle af vragresterne fra det nedstyrtede fly i Iran blevet flyttet til en hangar. Billedet her er fra torsdag, hvor Champagne holdt pressemøde sammen med Storbritanniens udenrigsminister, Domonic Raab, i Quebec. Christinne Muschi/Reuters Fold sammen
Læs mere

Ontario. Den canadiske regering gentager sin opfordring til en tilbundsgående undersøgelse af det flystyrt, der onsdag kostede 57 canadiere livet i Iran.

Regeringen er under pres for at køre en hård linje over for iranerne efter efterretninger om, at det var et iransk missil, der - muligvis ved en fejl - skød flyet ned.

På et pressemøde natten til lørdag dansk tid advarer den canadiske udenrigsminister, François-Philippe Champagne, således Iran om, at "verden ser på".

Venner og familie til de dræbte kræver, at premierminister Justin Trudeau handler, efter at han torsdag sagde, at der er tegn på, at flyet blev ramt af et iransk jord til luft-missil.

En påstand som Iran afviser.

- Tiden vil vise (hvad der skete, red.), og verden ser på, siger udenrigsminister François-Philippe Champagne.

- Jeg tror, at gennemsigtighed er det, det internationale samfund ønsker lige nu, siger han om Irans efterforskning af ulykken.

På pressemødet nedjusterer udenrigsministeren antallet af canadiere, som døde i ulykken, fra 63 til 57.

Om bord på passagerflyet var omkring 80 iranere, 57 canadiere samt flere ukrainere, svenskere, afghanere, tyskere og briter. Alle 176 mennesker om bord omkom.

På pressemødet fortæller François-Philippe Champagne videre, at det er hans forståelse, at nogle af vragresterne fra flyet er blevet flyttet til en hangar. Han giver ikke yderligere detaljer om dette.

Flyet fra Ukraine International Airlines styrtede onsdag morgen ned i udkanten af Irans hovedstad, Teheran.

Det skete, få timer efter at Iran havde sendt missiler mod to militærbaser i Irak med amerikanske og andre udenlandske soldater.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, sagde torsdag, at der er tegn på, at flyet blev ramt af et iransk jord til luft-missil - muligvis ved en fejl.

Også USA's præsident, Donald Trump, luftede torsdag "mistanke" om, at "nogen" kunne have begået en fejl.

Canada har dannet en koordineringsgruppe sammen med Sverige, Storbritannien, Ukraine og Afghanistan for at hjælpe familierne til ofrene for flystyrtet.

Canada brød de diplomatiske forbindelser til Iran i 2012.

/ritzau/Reuters