Camerons pakke af tvivlsom værdi for EU-tilhængerne

Den britiske premierminister har slidt og slæbt og kæmpet for en EU-aftale. Alligevel er det langt fra sikkert, at han kan bruge den til at overbevise de britiske vælgere om det idelle i et fortsat EU-medlemskab.

Uanset hvor megen fokus Cameron og det britiske regeringsapparat har haft på »krav om traktatændringer« og »reelle reformer af den britiske tilknytning til EU«, så har forhandlingerne i Bruxelles de seneste dage mest handlet om regler for udbetaling af børnecheck, karensperiode for velfærdsgoder, sindrigt udregnede, halve vetoregler over for EU-lovgivning og om det eksakte ordvalg i EUs paragraffer. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Estlands 36-årige premierminister så ikke ud til at være overvældende optaget af EU-topmødet. Mens ledere fra andre EU-lande bag lukkede døre var i gang med komplicerede forhandlinger, havde Taavi Rõivas fredag eftermiddag set sit snit til at gå i presserummet for at give nogle interview.

»Hvis briterne forlader EU, får ingen af os noget. Jeg håber, at alle lande vil se på, hvad der vil være en retfærdig løsning, og at ingen vil skubbe for hårdt på,« erklærede EUs yngste premierminister.

For et lille baltisk land kan det aldrig skade at få lidt publicity, mens verden holder øje med endnu et politisk drama i Bruxelles. Ovenikøbet kunne Rõivas benytte lejligheden til at fremhæve, at en del af en forholdsvis lille gruppe estere i Storbritannien har haft fin succes med at begå sig:

»Estere rejser for at studere og for at arbejde. De tager ikke af sted for at kunne nyde godt af velfærdsgoder.«

Rõivas understregede, at han meget gerne vil beholde briterne som medlem af EU som en »stærk allieret« for den estiske regering i spørgsmål om sikkerhed og handel, og det positive budskab var, at esterne vil tage hensyn til EUs bedste og ikke forhindre den reformpakke, som er den britiske premierminister, David Camerons, store ønske.

Dermed var Rõivas på linje med Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, der både torsdag og fredag sagde, at man jo må være forberedt på lidt »drama«.

De dybe panderynkers fest

De baltiske sproglige skuldertræk står i skærende kontrast til et topmøde med natteforhandlinger, indædt tovtrækkeri om tal og skarpe parenteser i aftaleudkastet samt en lang række separate møder, hvorfra EU-præsidenten og stats- og regeringschefer kom ud med dybe panderynker.

Den intense stemning i topmødebygningen i Bruxelles til trods var mange enige med Rõivas og Grybauskaite i, at Camerons såkaldte »reformpakke« hverken er videre vigtig eller vil få større konsekvenser for EU og de enkelte medlemslande. Selv i Storbritannien var der allerede fredag spekulationer om, at David Cameron hurtigt ville begynde at tale om alt mulig andet, hvis han endelig fik sikret sin EU-aftale efter flere måneders stressende rundrejser og benhårde forhandlinger i europæiske hovedstæder forud for den planlagte kulmination ved topmødet.

Den EU-skeptiske og konservative, britiske avis The Daily Telegraph skriver med henvisning til »kilder tæt på Downing Street«, at David Cameron mere end at slå på sin reformpakke har forberedt sig på at overbevise briterne om fortsat EU-medlemskab ved hjælp af de store emner som sikkerhedspolitik og økonomi.

Reelt er David Cameron allerede slået ind på det spor sideløbende med EU-forhandlingerne. Op til topmødet har den britiske premierminister talt om EU-medlemskabets betydning for britisk udenrigspolitik og terrorbekæmpelse, og ved den stort anlagte EU-tale i London i november lød det:

»Vi er klar over, at der er en tæt forbindelse mellem sikkerhed og velstand på det kontinent, som vores ø hænger sammen med geografisk, og vores egen sikkerhed og velstand.«

Cameron har samtidig opfordret britiske erhvervsledere og Londons finansverden til at blande sig i EU-debatten. Fredag erklærede den britiske milliardær og forretningsmand Richard Branson, at det ville være en »meget, meget, meget trist dag«, hvis den britiske befolkning stemte Storbritannien ud af EU, og at fællesskabet også siden dets dannelse havde forhindret krige mellem medlemmerne.

»Der er bare så mange fordele ved at have Den Europæiske Union, og jeg håber, at fornuften vil sejre, når afstemningen finder sted,« sagde Branson til Sky News.

I interviewet siger Richard Branson ikke noget om Camerons EU-forhandlinger. City of Londons lokalstyre har til Berlingske oplyst, at deres tilbagemeldinger fra langt størsteparten af finansverdenen går på et uforbeholdent ønske om fortsat EU-medlemskab – reformforhandlinger eller ej. Også oppositionspartiet Labour belaver sig på at give fuld støtte til et ja til EU ved den kommende folkeafstemning, men partileder Jeremy Corbyn har ifølge britiske medier kritiseret David Cameron for at have ført ret irrelevante forhandlinger.

Børnecheck og velfærdsgoder

Uanset hvor megen fokus Cameron og det britiske regeringsapparat har haft på »krav om traktatændringer« og »reelle reformer af den britiske tilknytning til EU«, så har forhandlingerne i Bruxelles de seneste dage mest handlet om regler for udbetaling af børnecheck, karensperiode for velfærdsgoder, sindrigt udregnede, halve vetoregler over for EU-lovgivning og om det eksakte ordvalg i EUs paragraffer.

Det har resulteret i et klassisk, stort EU-drama, men en række politiske iagttagere har på forhånd erklæret, at de har svært ved at forestille sig, at en teknisk formuleret reformpakke vil være afgørende for resultatet ved den britiske EU-folkeafstemning. Mange britiske EU-tilhængere advarer desuden om, at de ikke mener, at aftalen bør være afgørende for de britiske vælgeres beslutning. Meningsmålinger de seneste uger har vist, at den britiske befolkning langt fra har ladet sig overbevise af David Camerons EU-forhandlinger forud for topmødet.

Til gengæld har EU-modstandere allerede kastet sig over de mange kompromiser fra konfrontationer med andre landes interesser samt EU-lovgivningen, der har fjernet Cameron milevidt fra sine tidligere erklæringer om »grundlæggende ændringer til fordel for både EU og Storbritannien«.

UKIP-lederen Nigel Farage har de seneste dage slentret fornøjet rundt i EUs pressecenter for at sprede sin vurdering af topmødet.

»Det vil være en katastrofe for Cameron, hvis ikke han kommer hjem med en aftale,« sagde Farage til Berlingske fredag morgen.

Man kan være helt sikker på, at Farage også med sit karakteristiske brede smil vil kalde selve aftalen for en katastrofe. Og EU-modstanderen over dem alle i Storbritannien kan meget let vise sig at blive den, der allerhelst vil tale om David Camerons reformpakke.