Camerons koalitionsregering vil spare over 50 mia.

Premierminister David Cameron og vicepremierminister Nick Clegg gav hinanden et historisk håndtryk. Men i virkeligheden er det to andre mænd, der nu for alvor skal levere. For om senest 50 dage skal de stille med nødbudget med besparelser på over 50 mia. kr.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON. Et historisk vingesus blæste hen over Westminster i går, da David Cameron og Nick Clegg, begge 43 år, trykkede hånd og sammen gik på arbejde i Downing Street 10.
Ikke blot fordi der var tale om en gestus, der cementerede det særlige øjeblik, da de to ledere af den første koalitions­regering efter Anden Verdenskrig begyndte deres første fælles arbejdsdag. Ikke blot fordi der var tale om den yngste premierminister i næsten 200 år. Og ikke blot fordi at der var tale om den første liberaldemokratiske vicepremierminister.
Men også fordi det hele var startskuddet til en ny epoke i britisk politik, der enten kan ende som en katastrofe med evig kiv og kævl i det britiske parlament, eller som en succeshistorie, hvor de to i historie­bøgerne kan komme til at stå som selveste redningsmændene af Stor­britannien.

Den syge patient

For så galt står det faktisk til med økonomien, at der skal noget helt særligt til at få landet ud af den suppedas, som det er havnet i. Statsgælden galopperer derudad og er nu på 7.500 mia. kr., og budgetunderskuddet er på samme måde alarmerende.
Derfor er den nye regerings første store opgave også at få bugt med den syge patient, og i virkeligheden er det derfor også to mænd bag ved de to partiledere, der i første omgang skal levere:

Den nyudpegede konservative finansminster, George Osborne, og den nyudpegede liberaldemokratiske erhvervs- og bankminister Vince Cable.
George Osborne skal med hjælp fra Vince Cable fremlægge et såkaldt nødbudget om senest 50 dage, hvoraf der vil fremgå nedskæringer for hele seks milliarder pund svarende til omkring over 50 milliarder danske kr.

Nødvendige besparelser

Besparelserne er de voldsomste siden Anden Verdenskrig, men begge partier i koalitionsregering er enige om, at det er nødvendigt for at få styr på økonomien, inden den helt forbløder, og Storbritannien måske havner i samme problemer som flere af landene i Sydeuropa.
Det kommer til at gøre ondt på den menige brite, og det er de færreste, der ikke vil komme til at mærke sparekniven. Udover at skære statsadministrationen kraftigt ned, kan det ikke undgås at komme til at mærkes på en række velfærdsydelser. Derudover er der overvejelser om at fastfryse 80 pct. af de offentligt ansattes lønninger i et helt år.

Upopulære tiltag

Regeringen vil givetvis ikke blive populær på de drastiske nedskæringer, og den britiske national­bank­direktør, Mervyn King, har endda spået, at den nye regering »ikke vil blive genvalgt i en generation«, fordi den vil blive »den mest upopulære regering, Storbritannien nogen sinde har set«.
Selv om ideen til at skære et så stort beløb som de godt 50 milliarder kr. er de Konservatives, har Liberaldemokraterne bakket op om planen i en erkendelse af de seriøse økonomiske problemer.

»Jeg tror,« siger Vince Cable om sit kommende tætte samarbejde om besparelserne med George Osborne, »jeg tror, at vi begge har erkendt, at der er en massiv opgave, som vi sammen må finde ud af at løse.«