Camerons forbandede uge

Oplysninger om familieinvesteringer i skattely gør ondt på den britiske premierminister, fordi det rokker ved hans politiske projekt og udstiller, at han er svækket under et hårdt EU-opgør med sine egne partifæller.

Den britiske premierminister, David Cameron, er kommet under voldsomt pres efter offentliggørelsen af Panama-papirerne, der blandt meget andet har afsløret hans families formue i skattely. I forvejen er han svækket på grund af polemikken omkring EU-afstemningen. Foto: Dan Kitwood Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den britiske premierminister er en god taler – og en rigtig god taler i en indstuderet debat. Men man kan se, når David Cameron føler sig på usikker grund.

Han taler langsomt. Øjnene får et særligt fokuseret blik. Han holder sig striks til et indstuderet ordvalg. Der er ingen farverige sproglige indfald, og han gør endnu mere ud af sin vane med at lægge tryk på de ord, som han gerne vil have fæstner sig i lytterens sind, mens han slår nedad med begge hænder for at sætte det helt på plads.

Det har briterne haft rig lejlighed til at studere de seneste dage. Cameron indrømmede i et interview med ITV op til weekenden, at »det har været nogle svære dage«.

Premierministeren brugte interviewet til at give sin femte forklaring på fire dage om sin privatøkonomi og sin afdøde fars hovedrolle i investeringsselskabet Blairmore Holdings med millioner af pund placeret i skattelyet Bahamas, hvilket man kunne se det i lækkede dokumenter fra Mossack Fonsecas advokatkontor i Panama.

»Jeg er stolt af min far, og hvad han udrettede, forretningen, som han grundlagde, og alt det andet. Jeg kan ikke holde ud at se hans navn blive trukket ned i sølet,« erklærede Cameron.

Det ville være svært at sige andet. Han har ofte givet udtryk for sin kærlighed til sine forældre, der sikrede ham et privilegeret liv med skolegang på Eton, en af verdens mest prestigefyldte privatskoler, og banede vejen til studier på Oxford University.

Cameron arvede også omkring tre millioner kroner fra sin far. Torsdag indrømmede Cameron så endelig, at han og hustruen, Samantha, også havde haft en aktiepost i faderens firma, som de afhændede for omkring 300.000 kroner lige inden, de rykkede ind i Downing Street, og Cameron overtog premierministerposten i 2010

Hverken faderens eller David Camerons handlinger er ulovlige.

»Politisk kontroversielt men i investeringsmæssigt henseende ret normalt,« konstaterede BBCs erhvervsredaktør.

Beløbene fra Camerons privatøkonomi er ikke specielt store i forhold til de astronomiske beløb, der fyger rundt i den britiske finansverden. Alligevel skriver The Daily Telegraph om »Camerons værste uge som premierminister«.

Problemet er, at oplysningerne undergraver den møjsommeligt skabte tillid og historie om en ny tids konservative, der har været Camerons store bedrift som premierminister og konservativ leder.

Alle ved, at hans regering er fyldt med ministre fra den privilegerede klasse og en del fra velhavende familier. Men det forhindrede ham ikke i at genvinde og styrke sin regeringsmagt efter seneste valg. Ved enhver given lejlighed erklærer Cameron, at han står i spidsen for »det arbejdende folks parti«. De lækkede dokumenter om skattely kan i stedet minde de britiske vælgere om, hvem der er Camerons og regeringens naturlige omgangskreds målt ud fra formue, uddannelse og matrikelnummer.

Tidligere har Cameron desuden langet hårdt ud mod skattespekulanters skattely som moralsk forkastelige, og i forvejen er han i disse dage udsat for kritik, fordi regeringen kun tøvende og modstræbende rækker hånden ud til en jernindustri i akut fare for lukning, mens bankerne i Europas finans­centrum i London fik velvillig milliard­hjælp, da de var knibe.

Det gør kun situationen værre for Cameron, at hans normale politiske støtter i øjeblikket er optaget af at bekæmpe ham og hans ønske om et ja til fortsat EU-medlemskab. Konservative partifæller er rasende over, at Cameron »har snydt dem« og brudt et løfte om at fordele en afmålt sum offentlige penge ligeligt for ja- og nej-siden forud for EU-folkeafstemningen 23. juni.

Cameron har netop offentliggjort planer om at sende en brochure ud til alle britiske husstande med regeringens budskab om fordelene ved EU-medlemskab og en advarsel om store økonomiske konsekvenser ved at stemme nej.

Det vil koste omkring 90 millioner kroner, som nej-siden ikke får del i. Camerons nære ven og justitsminister, Michael Gove, har kaldt det et spild af »skatte­­yderes penge på Euro-propaganda«, der i stedet kunne være brugt på hospitaler og sundhed.

Der har på baggrund af oplysningerne fra »Panama-papirerne« været spredte Labour-røster om, at Cameron bør trække sig.

For blot en uge siden ville det højst kunne afføde et træk på skulderen. Men premierministeren fremstår svækket uden den sædvanlige opbakning og politiske beskyttelse, som man også så det forleden, da regeringen måtte opgive dele af den fremlagte finanslov.

Konservative parlamentsmedlemmer har anonymt truet med, at Cameron som følge af sine manøvrer i EU-kampagnen helt sikkert vil blive udfordret på den konservative formandspost efter EU-folkeafstemningen.

Det har været en forbandet uge for David Cameron. Og han kan ikke være sikker på, at der venter lysere tider forude.