Cameron undskylder for Bloody Sunday

en britiske premierminister siger på vegne af sin regering undskyld for drabet på 13 civile i Nordirland i 1972.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, siger nu på vegne af den britiske regering undskyld for drabet på 13 civile i Nordirland i 1972.

Undskyldningen blev givet i parlamentet i London, hvor Cameron præsenterede en længe ventet rapport om begivenhederne i Nordirland for 38 år siden, også kendt som Bloody Sunday.

Cameron sagde, at drabet på de 13 ikke kan retfærdiggøres. I konklusionen i rapporten hedder det, at det er "helt klart", at det var "forkert" af de britiske soldater at åbne ild.

De 13 mennesker blev dræbt den 30. januar 1972 af britiske soldater i forbindelse med en demonstration for borgerrettigheder. En undersøgelse dengang frikendte soldaterne og sagde, at der var en kraftig mistanke om, at nogle af demonstranterne havde åbnet ild eller kastet med granater.

Den nye rapport, der har været 12 år undervejs, er på omkring 5000 sider og er udarbejdet af et undersøgelsesudvalg under ledelse af dommeren lord Saville. Ifølge det franske nyhedsbureau AFP er det den længste og dyreste undersøgelse i britisk historie. Den har kostet 190 millioner pund, godt 1,7 milliarder kroner.

/ritzau/AFP