Cameron inviterer til NATO-topmøde

Storbritannien måtte vende ryggen til deltagelse i en militæraktion imod Syrien, men premierministeren understreger sine sikkerhedspolitiske ambitioner med værtskabet for næste års NATO-topmøde.

I måneder har NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, presset på for at finde en vært til NATO-topmødet. Han var derfor meget tilfreds med Camerons invitation som vært. Foto: Fabio Campana/EPA Fold sammen
Læs mere

BRUXELLES: Der er hverken tid eller sted på invitationen, men efter længere tids pres for en vært til næste års NATO-topmøde har Storbritanniens premierminister David Cameron nu meldt sig.

»Topmødet i 2014 er afgørende og skal sikre, at NATOs styrke forbliver relevant, moderne og evner at tilpasse sig det 21. århundrede,« sagde David Cameron, da han i fredags annoncerede sin værtsrolle.

Annonceringen af værtskabet er en lejlighed for David Cameron til at understrege sin vilje til at spille en rolle i sikkerhedspolitikken, selv om Underhuset for nyligt amputerede hans ønske om at deltage i et muligt angreb på Bashar al-Assads Syrien.

»Storbritannien har altid været i front, når det har handlet om at forme alliancen, helt fra begyndelsen i 1949 til NATOs nuværende operationer,« sagde David Cameron, der blev bakket op af en erklæring fra Det Hvide Hus, hvor dagsordenen for topmødet nærmest ridses op:

Dels skal der tages bestik af indsatsen i Afghanistan, hvor ISAF-operationen ved topmødet blot har få måneder til den endelige afslutning. Det ventes, at stats- og regeringschefer for ISAF-landene deltager i denne del af mødet.

»Topmødet i 2014 vil også understrege betydningen af at styrke NATOs og de allieredes evne til at håndtere nutidens udfordringer og fortsætte med at forstærke NATOs partnerskaber over hele kloden,« lød det i erklæringen, der tilføjer, at NATOs stats- og regeringschefer også vil gennemgå implementeringen af NATOs strategiske koncept, som blev vedtaget i Lissabon i 2010.

Svært at finde den rigtige dato

I måneder har Anders Fogh Rasmussen presset på for at finde en vært til topmødet, og derfor var han i en erklæring meget tilfreds med Camerons invitation. Om Storbritannien kan nå at blive klar til at afholde topmødet, inden Foghs kontrakt som NATOs generalsekretær udløber 31. juli næste år, er dog usikkert. Men hvis topmødet ender med først at blive lagt eksempelvis i september eller oktober, forventer ingen af de diplomater, Berlingske har talt med, at det bliver med Foghs efterfølger som mødeleder. I stedet ventes Fogh forlænget med de måneder, der er nødvendigt.

»Det er skriften på væggen,« siger en diplomat, der understreger, at hverken endelig dato, eller om topmødet skal ligge i London eller ej, er afgørende:

»Det vigtigste er, at værtskabet er på plads,« lyder det.

En mulighed er, at briterne kan lægge topmødet i juli, men hvis det sker, vil det være samtidig med ramadanen, og det vil ikke være hensynsfuldt over for de muslimske lande, der deltager i ISAF-koalitionen.

Da Storbritannien sidst var vært for et NATO-topmøde, i 1977, var Den Kolde Krig nærmest frysende. Margaret Thatcher var vært, og når man går tilbage i referaterne fra de møder, der forberedte topmødet, diskuterede man etablering af det luftbårne overvågningssystem, Awacs, man tog bestik af »Sovjets forbedringer af nukleare missiler« og vurderede mulige forbedringer af NATOs atomarsenal. Og, ja: Også dengang var det en udfordring at få pengene til at strække, og derfor diskuterede man »samarbejde om effektiv anvendelse af de ressourcer, der er til rådighed«.

Var der nogen, der sagde »Smart Defence«?