Cameron har selv skudt sit eftermæle i sænk

Den britiske premierminister træder tilbage, men han vil blive, indtil konservative har valgt en efterfølger. Beslutningen understreger den dybe politiske krise i Storbritannien efter afvisningen af EU-medlemskab.

Foto: WILL OLIVER

LONDON: Det stod malet i ansigtet på David Cameron, at han netop havde mistet sin post som Storbritanniens premierminister. Man kunne se det straks, da han med et stift blik trådte ud foran premierministerboligen sammen med sin hustru, Samantha.

»Jeg mener, at landet har brug for frisk lederskab,« sagde han fra sin talerpult.

»Jeg vil gøre alt, jeg kan som premierminister, for at holde skibet på ret kurs i de kommende uger, men jeg tror ikke, at det ville være det rette for mig at prøve at være kaptajnen, der styrer vores land mod den næste destination.«

Camerons stemme knækkede, da han til sidst fastslog:

»Jeg elsker dette land, og jeg føler mig beæret over at have tjent det.«

Hvis det ikke før børsuro og kommentarer havde stået lysende klart for briterne, hvor voldsom en beslutning de havde taget, så kunne ingen briter længere være i tvivl om, at flertallets nej til fortsat, britisk EU-medlemskab var et skridt ud i en ukendt politisk retning.

Cameron sagde i sin tale, at han vil blive på posten, indtil en ny premierminister er på plads. Han sagde, at han vil foreslå at sigte efter det konservative landsmøde i oktober som en tidsramme for at finde en ny leder. Han sagde også, at hans regeringskabinet vil træde sammen mandag.

Så vil det vise sig, om regeringens indercirkel er enig i, hvornår en ny premierminister skal tiltræde. Politiske iagttagere konstaterede, at man næsten kunne se Camerons politiske indflydelse forsvinde fra ham, da han gik tilbage ind i 10 Downing Street, der har været hans og hans families bolig gennem seks år som premierminister.

Hans bebudede afgang udløser øjeblikkelig for fuld styrke det konservative formandsopgør, der har været det underliggende tema i hele kampagnen op til EU-folkeafstemningen. Det kan også blive et svært signal til befolkningen. En ny konservativ partileder vil blive premierminister valgt af den lille brøkdel af den britiske befolkning på omkring 150.000 mennesker, der er medlemmer af det britiske konservative parti.

Da Cameron kom til magten, var det et stærkt konservativt kritikpunkt, at den daværende Labour-premierminister Gordon Brown aldrig var blevet valgt til posten men var valgt af Labour til at træde til, da Tony Blair trådte tilbage.

For Cameron kan nederlaget i EU-afstemningen og hans tilbagetræden blive et lammende slag mod hans politiske eftermæle. Det ligner også et bemærkelsesværdigt politisk selvmål. For lige over et år siden vandt Cameron det første konservative flertal i Underhuset i en generation, siden John Major mistede magten til Blair.

Han udstedte selv sit valgløfte om en EU-folkeafstemning, og det var en beslutning, der bliver set som først og fremmest et forsøg på at lægge låg på EU-debatten i hans eget parti. Det viste sig at være én politisk satsning for meget i en ellers fornem politisk karriere, hvor han også med held har taget flere store chancer. Først vandt Cameron premierministerposten i 2010 for De Konservative i en koalitionsregering med Liberaldemokraterne.

Derefter udmanøvrerede han koalitionspartneren totalt og sikrede et konservativt flertal ved næste valg. Undervejs var det med ham som premierminister, at unionen blev sikret med nød og næppe, da skotterne afstod fra uafhængighed i 2014. Han anbefalede også folk at holde fast i det nuværende, britiske valgsystem i en folkeafstemning, som han selv havde udskrevet efter aftale med koalitionspartneren.

Der var også tale om politiske tilbageslag, som da han som den første premierminister i nyere tid fik afvist en anmodning i Underhuset om at gå i krig, da Cameron ønskede at støtte USAs planer om et angreb på det syriske regime. Siden er det lykkedes ham at få opbakning til at deltage i angreb på Islamisk Stat i Syrien.

Langt ind i andre partiers rækker er der stor anerkendelse over, at Cameron har rettet op på landets økonomi efter den alvorlige krise som følge af det finansielle sammenbrud i 2008. Storbritanniens problemer med stor indvandring er blandt andet udtryk for en økonomi, der i modsætning til andre europæiske lande har bragt arbejdsløsheden i bund. Nu taler eksperter om risiko for en ny finansiel krise på samme niveau som i 2008. Det er for tidligt at afgøre endnu, selv om finansmarkedernes nervøsitet fik den britiske økonomi til at styrtbløde fredag morgen.

Men Camerons eftermæle synes at ligge i ruiner. Så sent som torsdag aften overværede Berlingske, at politiske eksperter spekulerede i, at Cameron ville blive husket, som politikeren, der med held og dygtighed viklede sig ud af den ene vanskelige politiske position efter det andet. Og at han kunne blive den »første konservative premierminister i nyere tid, der ikke blev vraget og betraget som en fuldstændig fejltagelse til sidst«.

Nu måtte Cameron gå af efter en EU-kampagne, der har bragt hans politiske troværdighed helt i bund. En tabt EU-folkeafstemning, der kaster briterne ud i det store ukendte, og med et resultat som han havde advaret imod i stærke vendinger. I sin afskedstale brød Cameron to centrale og klare løfter, som han netop har afgivet og understreget for få dage siden. Han havde sagt, at han ikke ville træde tilbage uanset resultatet. Han sagde også, at han i tilfælde af nej til fortsat medlemskab øjeblikkelig ville aktivere den såkaldte »Artikel 50« om udmeldelse af EU, der sætter en to års forhandling i gang om betingelserne for udmeldelsen. I sin tale sagde Cameron, at han nu vil overlade udmeldelsesbeslutningen til sin efterfølger.