Cameron frygter skotsk iver for løsrivelse ved EU-farvel

Storbritanniens premierminister og en af hans største modstandere i EU-debatten var tirsdag i tv.

David Cameron, premierminister i Storbritannien, kæmper for at holde landet i EU. Arkivfoto Scanpix/Dylan Martinez Fold sammen
Læs mere

London. Storbritanniens premierminister, David Cameron, advarer forud for den britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab om, at det kan splitte Det Forenede Kongerige ad, hvis briterne vender ryggen til det europæiske samarbejde.

Under en tv-debat tirsdag aften siger Cameron, at han er bekymret for, at Skotland vil presse på for endnu en afstemning om selvstændighed, hvis EU's og Storbritanniens veje skilles.

- Jeg bekymrer mig om en ny skotsk folkeafstemning, hvis vi forlader EU, siger premierministeren ifølge The Guardian.

Han har i debatten svaret på spørgsmål fra publikum i et tv-studie. Det samme er tilfældet for Nigel Farage, der er leder af partiet Ukip og frontfigur i nej-kampagnen. De to har ikke stået direkte over for hinanden og debatteret.

Spørgsmålene fra publikum drejede sig blandt andet om økonomi, sikkerhed, suverænitet og migration.

Netop spørgsmålet om migranter har været nej-kampagnens stærkeste kort hidtil i debatten. Nigel Farage ønsker blandt andet, at folk fra EU-lande ikke automatisk har ret til at leve og arbejde i andre EU-lande.

Han anerkender dog ifølge BBC, at migranter bidrager positivt til den britiske økonomi.

- Sandheden er, at der er mere betydningsfulde ting i livet end BNP, siger Farage med henvisning til den indflydelse, migranter har på væksten i det britiske bruttonationalprodukt.

- Ingen aftale (med EU, red.) er bedre, end den rådne aftale vi har i øjeblikket, lyder det videre fra Ukip-lederen.

Tirsdag var sidste dag, hvor man kunne registrere sig til at stemme ved EU-afstemningen 23. juni.

De seneste meningsmålinger har vist, at EU-kritikerne er i fremdrift. Flere af målingerne har endda givet flertal til nej-siden.

/ritzau/