Cameron: EU-exit skal accepteres

Den britiske premierminister afviste i Underhuset forslag om at omgøre den vejledende EU-beslutning. I stedet vil den konservative regering straks gå i gang med forberedelserne til en udmelding af EU.

Døren gik op til Downing Street nr. 10, og ud kom premierminister David Cameron – øjensynligt i højt humør inden han mandag i Underhuset skulle give sin udlægning af det britiske nej til EU. Foto: Leon Neal/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Den britiske premierminister, David Cameron, lukkede mandag eftermiddag – næsten — døren for ethvert ønske om at forhindre en EU-udmeldelse.

»Der kan ikke være nogen tvivl om resultatet. Beslutningen skal accepteres,« sagde Cameron på vegne af den britiske regering i en spørgerunde i Underhuset om konsekvenserne af resultatet af EU-folkeafstemningen.

Cameron havde på forhånd haft et møde med regeringskabinettet, hvor mulighederne blev drøftet. Han sagde i Underhuset, at en ny »EU-enhed« vil blive dannet til at arbejde med Brexit på vegne af regeringen.

Et af underhusets mest EU-positive medlemmer, den konservative Ken Clarke, forsøgte at få David Cameron til at understrege, at »det suveræne parlament« havde det afgørende ord i forhold til en vejledende afstemning, der havde givet et »snævert resultat«.

Premierministeren erklærede, at »Underhuset ikke bør blokere« for, at afstemningsresultatet bliver ført ud i livet, men at det vil blive op til Underhuset at »stemme om detaljerne« og »finde den rigtige vej fremad«.

»Jeg troede, at jeg havde en dårlig dag«

Det var en Cameron i tilsyneladende storform, der mødte underhuspolitikerne, efter at han fredag i en følelsesladet tale sagde, at han vil trække sig, når Det Konservative Parti har fundet en ny leder.

Premierministeren indledte med flere vittigheder om Labours alvorlige lederkrise, »jeg troede, at jeg havde en dårlig dag,« som han sagde, men det var bemærkelsesværdigt, at Cameron derefter undlod sine sædvanlige oratoriske modangreb, men i stedet virkede oprigtigt indstillet på at besvare de mange spørgsmål i Underhuset så uddybende som muligt.

David Cameron underkendte heller ikke, at Storbritannien står i en alvorlig situation, som han ikke ønskede, men han fastholdt, at det var nødvendigt at høre folket i et så vigtigt spørgsmål for landet.

Når døren fortsat står en lille smule på klem, er det, fordi debatten i Underhuset ikke ændrede på, at EU-folkeafstemningen formelt er vejledende, og at Cameron nu med rygdækning fra sit regeringskabinet gentog, at »paragraf 50« om en konkret EU-udmeldelse ikke vil blive udløst, før en ny premierminister er på plads.

Tidligere mandag havde det konservative partiapparat fastsat reglerne for det kommende formandsopgør med en tidsfrist frem til 2. september for at have en ny konservativ formand valgt af de konservative medlemmer og dermed også valgt en ny britisk premierminister. De konservative formandskandidater skal officielt have meldt sig senest på torsdag.

»Den beslutning bliver det for en fremtidig premierminister og en fremtidig regering at tage stilling til,« var en formulering, som David Cameron gentagne gange brugte i sine svar i Underhuset.

Den »norske« løsning

Dermed efterlader premierministeren også briterne i fortsat usikkerhed om fremtiden efter EU-afstemningen.

Cameron signalerede en form for »norsk løsning« med sit ønske om at få »de stærkest mulige økonomiske forbindelser til de europæiske naboer«. Han berørte også det politiske særdeles følsomme emne om, at den bedste fremtidige forbindelse til EU måske vil kræve kompromiser både omkring immigration og fortsatte pengebidrag til EU-systemet.

Favoritten til at overtage premierministerposten, Boris Johnson, var tilsyneladende på samme spor, da han i sin faste mandagsklumme i The Daily Telegraph skrev:

»Det bliver sagt, at folk stemte for »Leave« hovedsagligt på grund af bekymringer over immigration. Jeg mener ikke, at det var tilfældet.«

Johnson skriver, at det var et »klart resultat«. Han kunne have triumferet over, at flertallet har talt, og at deres vilje nu skal gennemføres uden tøven. I stedet erklærede han mandag, at der ikke »er nogen hast« med at indlede udmeldingsproceduren, og han understregede i sin klumme, at »vi, der er enige med det flertal, må acceptere, at det var ikke var helt overvældende« og med et »snævert flertal« må gøre alt for »berolige« »Remain«-vælgerne.

Kampen om det nye Storbritannien er først lige gået i gang. Ingen kan i dag sige, hvordan briternes nye virkelighed ser ud. Et spørgsmål i Underhuset lød: Hvad med de lovede mange milliarder til det britiske sundhedssystem efter en udmeldelse af EU? Det er op til den nye premierminister at finde de penge, svarede Cameron og tillod sig et smil, da han satte sig igen.