Cameron beder om »five more years«

Premierminister David Cameron præsenterede tirsdag sit valgprogram. Målet er at overbevise middelklassen om, at han er den bedste til at sikre den britiske økonomi, vurderer dansk ekspert.

Foto: ANDY RAIN.
Læs mere
Fold sammen

STORBRITANNIEN: Gratis børnepasning til det arbejdende folk, skattelettelser, højere mindsteløn, muligheden for at lade lejere købe deres lejlighed og en strammere kurs over for indvandrere.

Den britiske premierminister, David Cameron, præsenterede tirsdag det program, han og Det Konservative Parti går til valg på.

»Jeg elsker mit land af hele mit hjerte. Det er derfor, jeg for fem år siden stod på en scene som denne og bad jer om at give mig fem år til at redde vores land fra undergang,« sagde David Cameron ifølge BBC under præsentationen og fortsatte:

»Og det er derfor, jeg nu beder jer give mig yderligere fem år til at afslutte arbejdet med at genrejse vort land.«

Et af elementerne i valgprogrammet er at hæve mindstelønnen og lade folk på mindsteløn helt slippe for at betale skat.

»Fremover kan vi ikke blot blive kaldt partiet med lav skat, men partiet med ingen skat,« sagde David Cameron.

Ole Helmersen, lektor og ekspert i britiske samfundsforhold, vurderer, at David Cameron med sine mærkesager forsøger at slå sig op på at være garanten for en sund britisk økonomi.

»Hans budskab er, at en stemme på hans konservative parti er en stemme på sikkerhed for, at den økonomiske politik kommer hele vejen i mål med tilbagebetaling af gæld og reduktion af det offentlige underskud, mens en stemme på Labour vil føre landet tilbage til tidligere tiders kaotiske måde at styre økonomien på - det vil sige højere skatter, større underskud og øget låntagning,« siger han.

Ole Helmersen hæfter sig ved forslaget om at give hundredtusindvis af lejere mulighed for at købe deres boligforeningslejlighed til en fastsat pris, der ligger under markedspris. Margaret Thatcher, konservativ premierminister i 1980erne, gennemførte noget lignende i sin tid.

»Hun gjorde i virkeligheden folk til små kapitalister ved at give dem mulighed for at købe. Det er lidt samme medicin, David Cameron prøver her,« siger Ole Helmersen.

Han vurderer, at premierministeren med sit program især prøver at nå den brede middelklasse og de mange briter, der ifølge målingerne vil stemme på det indvandrer- og EU-kritiske parti UKIP.

Valget foregår 7. maj, og i meningsmålingerne ligger Det Konservative Parti og Labour side om side. David Cameron har været premierminister siden 2010, hvor en regering bestående af Konservative og Liberaldemokraterne tog over efter 13 års Labour-styre.

David Cameron har tidligere i valgkampen slået fast, at genvinder han flertallet til maj, bliver anden valgperiode hans sidste som premierminister.