Cain forsøger at bortforklare Libyen-bommert

Når man skal svare på mange forskellige spørgsmål om mange forskellige emner, har man brug for en pause, siger den republikanske præsidentkandidat om, hvorfor han ikke kunne svare på spørgsmål om Libyen.

Den republikanske præsidentkandidat Herman Cain forsøger at bortforklare sin Libyen-bommert. Her ses han ved en debat i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEFF KOWALSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den republikanske præsidentkandidat Herman Cain bliver forfulgt at spørgsmål omkring den Libyen-bommert, han begik i et interview tidligere på ugen. Og nu prøver han så at forklare, hvorfor han ikke kunne svare på spørgsmålet om, om han var enig eller uenig i den måde, præsident Obama håndterede opstanden i Libyen på.

I interviewet måtte Cain spørge journalisten, om Obama havde været for eller imod oprøret, og da han gik i gang med at erklære sig uenig med Obama fandt han ud af, at det kunne han ikke svare på alligevel.

Se videoen her.

En medarbejder i hans kampagnestab har over for amerikanske medier efter interviewet derfor forsøgt at forklare, at Cain var eget træt efter kun at have fået få timers søvn om natten, men det afviste Cain selv som værende årsag til sin manglende evne til at svare, da han tirsdag blev overhældt med spørgsmål fra journalister, mens han optog en TV-reklame i staten Iowa.

- Først og fremmest er I nødt til at forstå, hvad der skete på redaktionen. Når man sidder i et rum, hvor man bliver stillet spørgsmål efter spørgsmål om det ene emne efter det andet, holdt jeg en pause, og jeg forstår ikke, hvorfor den pause skabte så meget debat, sagde Cain ifølge amerikanske Politico til de fremmødte journalister, der forsøgte at presse ham for svar.

- Kommentaren om Libyen var en pause for at samle mine tanker, det viger jeg ikke fra. Folk vil gerne gøre et stort nummer ud af det. Husk, hvis du bliver stillet syv eller otte spørgsmål om syv eller otte forskellige emner, og det så lige pludselig handler om Libyen og spørgsmålet ikke er helt klart, så samler jeg mine tanker, før jeg svarer. Det er alt, det var. Jeg kan ikke ændre, hvad folk vil tænke om det, sagde han. 

Cain skøjtede rundt

Det var i en fem minutter lang video optaget af Milwaukee Journal Sentinel, at Cain skøjtede rundt, da han blev spurgt om netop sin holdning til præsident Obamas håndtering af opstanden i Libyen.

- Ok, Libyen, sagde Cain, og tog en længere pause.

- Præsident Obama støttede opstanden, korrekt? Præsident Obama ville fjerne Ghaddafi? Jeg vil bare være sikker på, at vi taler om det samme, før jeg siger: 'ja, jeg var enig' eller 'nej, jeg var uenig', sagde Cain.

- Jeg var uenig i hans håndtering af de følgende grunde - nej, det er en anden én, sagde Cain i interviewet og tilføjede, at "alle de her ting farer rundt inde i mit hoved."

Ikke flere kameraer

Herman Cains kampagnestab har nu afvist, at der må være kameraer til stede, når kandidaten torsdag skal interviewes til avisen Union Leader - hans modkandidater Mitt Romney, Rick Perry og Rick Santorum har ellers alle haft kamera på, da de blev interviewet til selv samme avis.

Og journalisterne i Iowa var tirsdag også interesserede i at få svar på, hvor meget Herman Cain kender til udenrigspolitik. Hertil svarede han, at han konsulterer med "mange mennesker med megen viden" om udenrigspolitik, og han fremlagde, hvilke aviser han læser.

- Hvad jeg læser dagligt? Det er klart, jeg læser avisudgivelser. Jeg læser Wall Street Journal. Jeg læser USA Today, og jeg læser nogle gange min lokale avis. Jeg læser også nogle af netudgivelserne og også nogle af de særlige bulletiner, jeg får fra den republikanske nationalkomité, som opsummerer meget af det, sagde Cain. 

Den republikanske kandidat er i forvejen i modvind, efter flere kvinder har beskyldt ham for sexchikane, som skal være foregået, da han i 1990erne var chef for USAs nationale restaurantforbund.

Og han er heller ikke den eneste republikanske præsidentkandidat, der har haft svært ved at svare på spørgsmål. Kandidaten Rick Perry gik helt kold under en TV-debat, hvor han skulle nævne, hvilke tre ministerier, han vil fjerne, hvis han bliver præsident. Trods mange forsøg kunne Perry kun komme i tanke om to.

INFOshop: Opbakning til dansk indsats i Libyen